MTB soustředění v Jizerkách - Bikeheart

MTB soustředění v Jizerkách

Aloha! V neděli jsme se vrátili ze 4 denního soustředění v Jizerských horách. V partě 15 lidí jsme se vydali zlepšovat svou technickou i fyzickou zdatnost. Víte, jaký to bylo? Naprosto perfektní. Vyšlo nám všechno – počasí, nálada, liduprázdnost trailů. Singltrek pod Smrkem patřil jen nám.

Bikeheart na Singltreku pod Smrkem

Seznam věcí, které si rozhodně zabalit na vícedenní MTB cyklovýlet:

  • Horské kolo v perfektním technickém stavu
  • Helmu
  • Tretry
  • Bidon nebo Camelbak
  • Brýlose
  • Peníze
  • Náhradní duši, radši 2, i když máš bezdušáky
  • Knoty na bezdušové pláště, až budeš řezat nejen zatáčky, ale i gumu 😀
  • Mazání na řetěz
  • Sadu nářadí, hlavně montpáky a imbusy
  • Náplast, dezinfekce taky bodne (na sedřenou kůži si dej Septonex, jen když miluješ féééést bolest)
  • Traťovky
  • Ionťák
Nalodit, vyrazit, užívat si

Den první

Hned na začátku jsme si odsouhlasili, jak bude naše dobrodružství probíhat – budeme jezdit společně, v pohodě, hlavně žádnej stres. Ve čtvrtek ráno jsme nasázeli bajky na auta a do aut a vyrazili jsme si. První den jsme se v horku jako bejk vydali na kratší projížďku po trailech a rozcvičili se na pumptracku v Novém Městě pod Smrkem. Po 30 minutách euforie z navráceného kola a flow trailů se Venda rozsekala při snaze o hodně hustý brždění smykem. Jako malá… Vystoupat si asfaltovou agonii ke Streitovu obrázku nebylo tak zlý, když si máš s kým povídat. Odměna ve formě sjezdu Okolo Měděnce stála za tu námahu. Ujasnili jsme si pozice – kdo jede fofrem do kopce, kdo jede fofrem z kopce, ať se vzájemně neblokujeme. Honza Vastl byl v obou případech na špici, jak jinak… Talent na bajku nejspíš zdědil po svém synovi. 😄

Zleva: Ondřej Totzauer, Venda, Jan Vastl

Po fázi tréninku na MTB jsme šli do plavek a závodili s kachnama – z toho fotky nemáme. Nechceme, abyste viděli, jak nám daly kachny na frak.

Večery, ach ty krásný večery! Sice jsme byli fyzicky unavení a chvilku hladoví, ale koho to zajímá, když je to celý tak parádní, jak kdysi “na lyžáku!”

Den druhý

Mýlíte se, jestli nás máte za vokurky! Ráno jsme v 8 snídali, připravili své bajky na další den a v 10 vyráželi do kopců. Asfaltová agonie nás ani v pátek neminula, jen jsme pokračovali až k Hubertce, pak k Obřímu sudu, bylo horko jak na poušti, dali jsme si vůbec ne zdravej oběd, Totzík se proměnil v dromedára, jeli jsme dál. Pozn. redakce: Do kopce se s gulášem nebo smažákem v břiše nejezdí vůbec dobře. Statistika: 0 úrazů, 2 defekty

Ondřej Totzauer Bikeheart
Totzík jako dromedár

Tentokrát ani osvěžující koupačka nepomohla. Pár z nás si zřejmě užilo úpal. I s úpalem se dá žít, když ho není moc. Tak jsme zkoukli Pulp Fiction a spali jsme jak zabijáci.

Tipy: Kde se na trase Singltreku pod Smrkem občerstvit a nezničit se

  • Singltrek Centrum v Novém Městě pod Smrkem
  • Hubertka
  • Centrum u Kyselky

Proč? Protože si tu můžeš dát jídlo, co tě nezabije, ale posílí. Doplníš tu ionťák, nejspíš seženeš i energy tyčku nebo gel.

Občerstvovačka na Hubertce
Občerstvení na Hubertce

Den třetí

Chudák Lůca a “malej” Honza Vraný přes noc úpal nepřeprali, ale nejsou to máslíčka, a tak s námi vyrazili na Jizerku. Nastoupali jsme víc než 1000 metrů na 50 kilometrech vzdálenosti. S válečnýma barvama na obličejích jsme se probojovali do Polska. Venda dostala za provokování nakládačku. Najeli jsme celkem dost bodů v aplikace EPP pomáhej pohybem, protože tam co nevidět bude projekt rekonstrukce Centra cyklistiky, a šli jsme slavit další úspěšný den.

Den čtvrtý

Nějakou náhodou jsme během druhého dne zvolili červený trail z Hubertky rovnou k Obřímu sudu. Pěšina to je pěkná, ale fakt jednoduchá. Krásný Hejnický hřeben na nás naštěstí počkal do neděle. Cesta kolem Kočičích kamenů je zábavná, alespoň trochu technická a jako bonus jsme fakt potkali jen 3 lidi. Žůžo. Za každým svižným sjezdem čekej šlapání do kopce. Od sudu vede červeně značený Ludvíkovský traverz. Při funění do kopce možná člověk ocení liduprázdnost trailů víc než při jízdě z kopce. Rozhodně tu měli navrch všichni, kdo MTB střídají s gravelem nebo silničkou.

Kdo si počká, ten se dočká. Krátký sjezd ke Kyselce jsme konečně mohli dát celý. Předchozí dny nám do úseku od Ztraceného potoka hodily vidle práce v lese.

MTB cesta z Jizerky do Polska
Cesta z Jizerky přes Polsko

Finíto! Vymalováno, hotovo. MTB soustředění v Jizerkách se dostalo do finále. Zabalili jsme si saky paky a jeli zase dom. Bylo to krátké a intenzivní. Naplánovali jsme si celou řadu dalších Bikeheart akcí. Máte se na co těšit!

Video sestřih z MTB soustředění