Základní tipy pro cyklisty - Bikeheart

Základní tipy pro cyklisty

Chceš začít jezdit na kole? Výborně! Ať už má tvé kolo sloužit k dopravě městem nebo ke sportovní aktivitě, je dobré se na první jízdu připravit. Sepsali jsme základní tipy, které ti pomůžou cítit se na kole bezpečně, pohodlně a zkušeně.

Bikeheart vyjížďka

Kolo v cajku

Před každou jízdou omrkni, jestli je tvé kolo v dobrém technickém stavu. Dofoukni kola, jestli to je potřeba, zkontroluj brzdy, očisti a namaž řetěz. Věř, že když se o kolo pravidelně staráš, myješ ho vhodnými čistícími prostředky a promazáváš, bude ti sloužit mnohem déle, než když na údržbu kašleš. Pokud si nejsi jistý/á, jestli máš vhodně nastavený posed, nech si poradit od odborníků v cykloprodejně. Správná výška sedla, šířka řídítek i vzdálenost řídítek od sedla jsou nezbytným předpokladem pro to, aby jízda na kole byla požitek a ne utrpení.

Bez helmy ani ránu

Dospělým to sice zákon nenařizuje, ale kdo má pod čepicí, nepotřebuje k chytrým rozhodnutím zákony. Takže v rámci vlastního bezpečí doporučujeme vyrazit na jakkoliv dlouhou vzdálenost na kole s helmou. Dobře padnoucí helmou. Na trhu je takový výběr, že ti jistě nějaká helma padne do oka i na lebku.

Obutí na kolo

Pro krátké vzdálenosti na kole stačí snad jen dávat pozor, aby se ti do převodníku nenamotala nohavice nebo tkanička. Na dlouhé cyklovýlety a cyklotrénink už se hodí o vhodném obutí a oblečení přemýšlet víc. Pevná podrážka a dobře padnoucí bota umožní efektivní šlapání. Nekecáme. Zvyknout si na nášlapné pedály a cyklistické tretry jde celkem hravě. A když nemáš nášlapy, zvol alespoň pevnou botu. Čím tužší podrážka, tím lepší přenos síly z nohou do pedálů.

Oblečení na kolo

Pokud na kole strávíš víc jak hodinu, oceníš cyklistické oblečení. Kalhoty s kvalitní vycpávkou zabrání otlakům, odřeninám a odvádí pot z těla. Cyklistické dresy jsou z funkčních materiálů, které rychle schnou. Zvol si správnou velikost, vyber si, co se ti líbí a budeš na kole prostě k sežrání!

Náhradní duše a montpáky nebo knoty

Defekt tě může potkat fakt všude. Nezapomeň si s sebou vozit náhradní duši a montpáky, ať nemáš zkažený den. Jo a pumpičku. Hlavně takovou, která pasuje na tvůj ventilek. A kdyby tě snad defekt postihl mimo civilizaci, ujisti se, že si s výměnou duše poradíš. Pokud máš bezdušové pláště, je dobré pravidelně dolévat do plášťů “mlíko.” A pro sychr vozit knoty na zadělání řízanců v pláštích a pro nejhorší případy mít po ruce duši.

Dodržuj dopravní předpisy

Auto, autobus ani náklaďák nepřepereš, nepřetlačíš. Mysli na to, že na silnici ani na cyklostezce nejsi sám/sama. Ber ohled na ostatní. Tedy pokud chceš, aby brali ohled oni na tebe. A bacha, i na sebemíň frekventované silnici se může někdo nečekaně vyřítit ze zatáčky nebo křižovatky. A protože “tam nikdy nic nejelo,” budete oba svým střetem překvapeni. Takže jezdit v pravo, dodržovat přednosti, neblokovat křižovatku, dát vědět o změně směru jízdy, být vidět a dodržovat odstup (my cyklisté chceme, aby od nás drželi bezpečný odstup řidiči aut, tak to dodržujme zase my při předjíždění chodců).

Řekni “ahoj”

Cyklisté se mezi sebou zdraví, tak při míjení taky řekni ahoj. 🙂

Pití a jídlo na kolo

Do bidonu si nezapomeň vzít něco k pití – na krátkou jízdu stačí voda, na dlouhou jízdu přidej ionťák. Do kapsy u dresu nebo do batohu přibal energetickou nebo proteinovou tyčinku, ať ti nedojdou síly.

Nechceš jezdit na kole sám/sama?

Přidej se ke skupinovým vyjížďkám! Poznáš nové přátele, nové trasy a budeš mít lepší motivaci jezdit na kole pravidelně. Není to žádná věda, je to prostě paráda!

Bikeheart Gravel