Jak v zimě pečovat o kolo - Bikeheart

Jak v zimě pečovat o kolo

Jezdíš na kole celoročně a lámeš si hlavu, jak se vypořádat s údržbou kola přes zimu, aby to nepřineslo víc škody než užitku? Směle do čtení! Základní pravidla jsme sepsali.

Mýt či nemýt?

Zima není jen mráz, sníh a led, ale taky spousta bláta a posypové soli. I když se tvůj bike proměnil v hroudu bláta, nechce dostat za uši proudem vody z vapky (když už, tak jen z dálky a vyhni se ložiskům – náboje, hlavové a středové složení). Raději si vezmi kyblík a košťátko a šetrně z něj všechny nečistoty opláchni. Stačí k tomu fakt jen voda. Když budeš kolo pravidelně čistit, prodloužíš životnost brzdových destiček, řetězu a vlastně i všech ostatních součástek.

Kdo maže, ten jede!

Umyto? Nech kolo oschnout a čapni do ruky hadr a olej na řetěz. Řetěz nejprve několikrát protoč do suchého čistého hadru, ať ho zbavíš nečistot, které tam zůstaly i po oplachu. Teď teprve přichází na řadu mazání – nejsnáz se pracuje s olejem ve spreji, který naneseš rovnoměrně po celé délce řetězu. Nech olej 10 minut působit a nakonec přebytečný olej otři do hadru.

Vidlice v cajku

Nečistoty se dost dobře drží i na kluzácích vidlice. Snadno je očistíš opět kusem čistého hadru a čas od času je dobré kluzáky máznout speciálním silikonovým olejem (👉 bez teflonu). Po zavadnutí přebytečný olej opět otři, ať se na něj nechytají nečistoty.

Kontrola před jízdou

Než vyrazíš na projížďku, věnuj pár minut kontrole tlaku v pláštích, funkčnosti brzd a raději nasaď blikačky, ať tě z kola někdo nesundá. 😉

A pokud nemáš kde údržbu provádět, stav se v Centru cyklistiky, nástroje ti půjčíme!

✅ Zajímá tě, jaké zvolit zimní oblečení na kolo? Doporučení najdeš TADY.