Rozhledny a vyhlídky na kole - Bikeheart

Rozhledny a vyhlídky na kole

Podívejte se na svět s nadhledem! Vyvětrat si tělo i mysl na kole je skvělý recept na dobrou náladu. Když cestou zdoláte nějaký pořádný kopec, radost se násobí. Proto jsme pro vás připravili seznam rozhleden a vyhlídek v okolí Plzně, na které se dostanete na kole a užijete si výhled na okolní krajinu.

Rozhledna Břasy

Krytá dřevěná rozhledna stojí nad obcí Břasy od roku 2013. Na kole i pěšky je skvěle přístupná po modré turistické značce ze Stupna. Jak je známo, Stupno i Břasy jsou cyklistice zaslíbené (líheň nejlepších českých bikerů), takže pokud sem pojedete, nenechte si ujít návštěvu areálu Ultramarinka, kde se tréninkem techniky zabaví fakt celá rodina. Jak se sem dostanete z Plzně už jsme podrobně popsali v jednom z dřívějších článků: Kudy do Břas a zpět.


Rozhledna Radost

Pohodovou jízdu krásnou přírodou na sever od Plzně si užijete, když zamíříte na rozhlednu Radost u Jarova. Je přístupná den co den, na její vrchol vede jen pár schodů, a když trefíte dobré počasí, uvidíte až do Prášil!

My jsme měli štígro na setkání s jedním z autorů rozhledny, panem Jelínkem, tak jsme si mohli užít i výklad. Rozhlednu postavili v roce 2013 na vlastní náklady a vlastními silami společně s paní Šimandlovou a panem Růžkem. Po smrti pana Růžka zůstala péče o rozhlednu na panu Jelínkovi, který stále vylepšuje její okolí, aby se tu turistům líbilo. A je to paráda!

Na kole sem dojedete přes Třemošnou, Horní Břízu, Býkov a Hromnice, kde se po žluté turistické značce vydáte do Chotiné a můžete vybrat mezi silničním úsekem po stezce Baroko III, nebo lesním terénem po Jarovské naučné stezce.


Rozhledna Kotel

Železo a dřevo tvoří na kopci Kotel 28 metrů vysokou rozhlednu. Při výstupu na její vrchol se vám možná zatočí hlava! Po točitém schodišti musíte udělat 142 kroků, ale až se zkalibrujete, výhled vás okouzlí!

Na kole sem vystoupáte po modré turistické značce z Rokycan. V závěru stoupání vaší fyzičku prověří strmý úsek. Myslete na to, že stejně hustý bude sjezd, tak je na co se těšit! 🙂


Rozhledna Kožich

Úplně jiným směrem, než jsou předchozí 3 rozhledny, se nad krajinou tyčí rozhledna Kožich. Na horském kole vyrazíte po cyklostezkách z Plzně přes Hradiště do Štěnovic, kde se napojíte na červenou turistickou značku do Čižic. Před koncem vesnice odbočíte ke hřbitovu do leva a vyšlápnete si na kouzelné místo – Prusiny. Z Prusin sjedete do Netunic, kde vypátráte zase červenou značku a budete si ji užívat až do Libákovic. Pak už jen pár metrů do kopce a jste na Kožichu!

Tady je mapa s cestou Plzeň – Kožich. Cestu zpět můžete jet např. přes Letiny 🙂


Vyhlídková mohyla na Šlovickém vrchu

Kousíček od Dobřan, za to do kopce jak bejk – tam si stojí kamenná mohyla s výhledem široko daleko jižním a jihozápadním směrem! Na MTB nahoru i dolu jedete po široké, ale často hodně bahnité cestě podél výběhu divokých koní, kteří “dávají do kupy” prostor bývalého tankodromu. Cyklovýlet z Plzně na mohylu a zpět je dlouhý 44 km a kromě stoupání na mohylu je to těžká pohodička!

Rozhleden je na Plzeňsku ještě mnohem víc, tak o nich připravíme některý z dalších tipů na cyklovýlety. Pokud máte vlastní tipy na výlety, o které byste se rádi podělili s ostatními cyklisty, posílejte je včetně fotek na info@bikeheart.cz!