Zimní výbava na kolo - Bikeheart

Zimní výbava na kolo

Jestli si taky nedokážete představit zimu bez cyklistiky, určitě pátráte po vhodném zimním oblečení a obutí na kolo, aby z té jízdy nezbyla jen rýma, kašel a konec legrace. Já mám po letech experimentování s vrstvením ponožek, návleků, triček, dresů a bund různých tvarů, tlouštěk i vzhledů konečně vyhovující šatník. To znamená, že je konec vztekání se během oblékání, nejsem opocená dřív, než vyjdu ze dveří domu, cestou mi neumrzají palce u nohou a můžu se vcelku volně hýbat! Ono to vypadá samozřejmě, ale když se vrství moc, tělo je jako mumie, a ta se taky zrovna lehce nehýbe. A pak má být sport zábava…

Takže k věci, jak se obléknout do zimy kolem 0°C?

Hlava:
Hodně tělesného tepla uniká hlavou, proto je nutné si pod helmu vzít čepici nebo šátek, zakrýt uši a čelo, a když je nejhůř, schovat celý obličej do kukly. Čepici seženete cca za 200 Kč, multifunkční buffácký šátek i kuklu za cca 350 Kč. Šátek je většinou dost dlouhý, takže ho můžete rozpůlit a použít i na krk.

Tělo:
Vrstvení je fajn, když jsou správně zvolené vrstvy. Základem zimního oblečení na kolo je funkční triko – klidně to samé, co vozíte na lyže. Jsou různí výrobci různých materiálů. Určitě znáte Moiru, Craft, Sensor, Smartwool nebo Brubeck. Už několik let vozím Double face triko s dlouhým rukávem od Sensoru. To jen když je fakt zima. Když to není zase taková hrůza, raději vozím triko Cottonet s krátkým rukávem od Hannahu (cena se pohybuje kolem 500 Kč).

Jako druhou vrstvu beru cyklistický dres s dlouhým rukávem a hned přes to bundu s Gore-Texem od Gore Wear nebo softshellku od North Wave. Obě bundy jsou dost reflexní, prodyšné a goráčovka navíc nepromokavá. 6 let jsem od podzimu do jara vozila bundu Gore Wear Alp X, která je fajn, ale v porovnání s mým letošním kouskem C5 woman Gore-Tex Active Jacket je každá bunda bábovka! Doufám, že mi taky vydrží alespoň těch 6 let.

Nohy:
“To chce klid a nohy v teple!” Rozkaz 😉 V zimě jsou fajnové čapáky s kšandami, kombinace kraťasů s chlupem a dlouhých návleků na nohy nebo zimní cyklokalhoty s neprofukovou membránou. Vyzkoušela jsem všechny. V kalhotech s kšandami je mi strašné vedro a blbě se z tom nám, bikerkám, svléká. Návleky na nohy jsou ok, když je pár stupňů nad nulou a nefouká vítr, ale stejně se sem tam shrnují a to je votrava. Nejraději mám své 2 roky staré kalhoty s windstopper membránou (taky od Gore Wear). Dělají se už v malých velikostech, takže je i při své výšce 155 cm nemusím nikde ohrnovat, nemají kšandy, takže nemusím dělat uzlíky na dlouhatánských kšandách a mají super vnitřní vycpávku.

Chodidla:
Buď můžete nosit pořádně teplé ponožky z merino vlny, letní tretry a návleky přes ně, nebo trochu zainvestovat a pořídit si zimní tretry, do kterých stačí obyč ponožka a pohoda. Až do letošního roku jsem vozila tu první variantu. Důvod byl prostý – sehnat zimní tretry ve velikosti 36 byl fakt problém. Letos jsem se dočkala a mám klid. Ještě je trochu vyšlápnout a budu se mít jako v pohádce 🙂

Pamatujte, že neexistuje špatné počasí, pouze špatné oblečení. Tak se dobře oblečte a vyrazte na kolo! Venda