Jak začít jezdit na kole - Bikeheart

Jak začít jezdit na kole

Rozhodli jste se sportovat a do oka vám padla cyklistika? Výborná volba! Aby vás jízda na kole bavila hned od začátku, připravili jsme stručného průvodce začínajícího cyklisty.

Cyklistika je skvělá aerobní aktivita, kterou ocení váš kardiovaskulární systém i psychika. Na kolo můžete vyrazit kdykoliv se vám zachce a sami si volíte náročnost terénu, délku trasy i rychlost. Začít s cyklistikou můžete v jakémkoliv věku a díky šetrnosti k pohybovému aparátu vás nezastaví ani totální endoprotéza. Pojďme se vrhnout na výběr a základní nastavení kola

tri cykliste v lese

Výběr kola

1. Typ kola
MTB – pokud se těšíte hlavně na jízdu po polňačkách, lesních pěšinách, kamenitých stezkách, zvolte horské kolo. Pláště se vzorkem a široká řídítka, odpružená přední vidlice, případně i zadní stavba vám umožní si rozmanitý terén naplno a bezpečně vychutnat.

Gravel – perfektní stroj pro české silnice 2. a 3. třídy, štěrkové cesty a ušlapané lesní stezky, který se vyvinul z cyklokrosového kola. Na gravelu s beraními řídítky a širšími plášti můžete procestovat svět.

Silniční kolo – na silničce kilometry utíkají nejrychleji. Pokud hledáte kolo pro rychlou a dlouhou jízdu, chcete si objet trasu Tour de France a nebojíte se aut na silnicích, neváhejte si vybrat nějaké krásné, elegantní, lehoučké silniční kolo.

2. Velikost kola
Nejdůležitější rada hned úvodem – kolo si vyzkoušejte na vlastní kůži. Kola různých výrobců se liší svou geometrií, a tak nemusí být pravidlem, že od dvou různých výrobců vám bude sedět stejná velikost. Základním vodítkem jsou tabulky velikostí, které zveřejňují výrobci. Většinou se doporučená velikost odvíjí od výšky postavy. Ale pozor! Dva stejně vysocí lidé mohou mít jinak dlouhé nohy, takže se nemusí na stejné velikosti rámu cítit pohodlně.

porovnani dvou postav
Výška není vše. O výběru kola rozhoduje i délka nohou.

Nastavení posedu

Kolo jste si vybrali, ale po první jízdě zjišťujete, že vás bolí za krkem, trpí kolena nebo máte namožené ruce? Neházejte kolo do šrotu a připravte si imbusy. Nastavení posedu můžete upravit výškou sedla, pozicí a sklonem sedla, výškou a délkou představce. Pohodlí při jízdě může ovlivnit i šířka řídítek.

1. Výška sedla
Když máte sedlo příliš nízko, odnášejí to kolena. Pokud je sedlo moc vysoko, budete se nepřirozeně naklánět a propínat celou nohu. Z toho si můžete odnést bolest v bedrech i bolest zadní strany kolen. Navíc je šlapání neefektivní, protože sílu přenášíte jen ze špičky.

2. Sklon sedla
Sklon sedla si upravte podle své preference. Příliš skloněná špička sedla vás bude nutit mít váhu těla na rukou, jak se budete snažit zabránit sklouzávání ze sedla. Odtud pramení i bolest za krkem. Při příliš zvednuté špičce sedla vás bude sedlo tlačit v rozkroku a to je fakt nepříjemné.

detail sedla
Zámek sedlovky pro nastavení sklonu a pozice sedla

3. Vzdálenost sedla od představce
Upravením pozice sedla v horizontální poloze společně s volbou délky a sklonu představce zase přizpůsobíte posed délce svého trupu.

S nastavením posedu vám poradí v dobré cykloprodejně. Když se přidáte na naši vyjížďku, rádi vám s nastavení posedu poradíme.

Nezbytné vybavení

1. Helma na kolo
Kdo má pod čepicí, jezdí s helmou na hlavě, i když to není povinnost ze zákona. Helma může fungovat jen tehdy, když je na hlavě a dobře sedí. Proto si helmu vždy vyzkoušejte a ujistěte se, že vám padne jako ulitá. Neměla by vás nikde tlačit a když ji pohodlně utáhnete a předkloníte se, nespadne vám z hlavy, i když necháte pásky pod bradou rozepnuté.

2. Brýle
Sportovní brýle vám budou chránit zrak před sluncem, před hmyzem, větrem i větvemi.

3. Rukavice
Cyklistické rukavice nejsou jen na ozdobu. Při dlouhé jízdě brání otlakům dlaní, nebudou vám klouzat ruce po gripech, a kdybyste snad chtěli z kola padat, odřete si rukavice, ne dlaně.

4. Vhodné oblečení a boty
Krátkou projížďku zvládnete v jakémkoliv oblečení. Jakmile cyklistice propadnete, oceníte cyklistické oblečení z lehkého funkčního materiálu a kraťasy s cyklistickou vložkou. Nebudou vám nikde překážet švy a nebudete si muset léčit podrážděnou kůži. Kraťasy s vložkou nezapomínejte po každém použití vyprat. Nosí se rovnou na tělo bez dalšího spodního prádla.
Pro jízdu na kole jsou vhodné boty s tuhou podrážkou, aby dobře přenášely sílu do pedálů. Pozor si dejte na tkaničky, které by se mohly zamotat do řetězu. Pokud se rozhodnete pro nášlapné pedály, výběr bot se vám usnadní, protože kufry do nášlapů jdou umístit jen do bot k tomu stvořených.

5. Pumpička, náhradní duše/knoty, montpáky
Defekt nebývá součástí každé jízdy, ale jistota je jistota, tak si s sebou vždycky vezměte správnou náhradní duši (podívejte se, jaký máte ventilek, ať záměnu nezjistíte, až když duši s galuskovým ventilkem píchnete a náhradní duši s autoventilkem do ráfku nedostanete). Podle ventilku si přibalte pumpičku – některé jsou vhodné na oba typy ventilků, jiné jsou třeba jen na galuskový ventilek. Pro majitele bezdušových plášťů jsou skvělou pomůckou knoty, které zacelí i větší defekt v plášti.

pumpicka, knoty, mobil, zaplaty, tratovka
Co si vzít s sebou na kolo

Kolo je připravené k jízdě, vy jste připraveni k jízdě, tak zbývá nepřepálit začátek.
Buďte k sobě laskaví a laťku posouvejte postupně. Tělo si bude na nový pohyb zvykat. Ze začátku vás budou nejspíš bolet sedací kosti a jejich okolí, tak si dopřejte dostatek času na regeneraci. Byla by škoda se sportem stresovat a odrovnat se hned na začátku. První jízdy si naplánujte na půl hodiny, sžijte se se svým kolem i terénem. Nezapomínejte dobře jíst a hodně pít. Čím víc radosti z jízdy na kole budete mít, tím častěji budete sportovat. A pravidelnost je to, co vaše tělo ocení ze všeho nejvíc.

Foto a video: Ondřej Totzauer
Text a modeling: Lucie Doležalová, Vendula Mirošovská, Jiří Mirošovský, Ondřej Totzauer, Filip Vacek