Proč z kola bolí zadek a co dělat, aby tomu tak nebylo? - Bikeheart

Proč z kola bolí zadek a co dělat, aby tomu tak nebylo?

Rozhodli jste se jezdit na kole, ale po první delší vyjížďce si zpátky na sedlo nemůžete kvůli bolesti sednout? Dobrá zpráva je, že v tom rozhodně nejste sami. Bolest zadku z jízdy na kole je něco, s čím se ze začátku potýká každý cyklista. Druhá dobrá zpráva je, že to přejde. Navíc existují triky, jak netrpět víc, než je nutné.

sedlo specialized mimic
sedlo specialized mimic

Proč vás na kole bolí zadek?

Odpověď na tuhle otázku je úplně prostá. Při jízdě na kole je většina vaší váhy přenášena do dvou sedacích kostí, které se dotýkají sedla. Tkáň kolem místa, kde se dotýká tělo se sedlem, není zvyklá na takovou zátěž. Cyklistické sedlo bylo ještě ke všemu primárně vyrobeno k tomu, aby vám umožnilo efektivní jízdu na kole, ne odpočinek po nedělní kachně se zelím u maminky. Při sportovní jízdě na něm sedíte dlouho a poměrně často se u toho i trochu zapotíte, což vašemu komfortu taky moc nepřidá.

První zázračný recept je – zatnout zuby a vydržet. Při dodržení níže uvedených doporučení po 14 dnech pravidelného ježdění na kole už o sedacích kostech nejspíš nebudete nic vědět. Chce to ovšem rozumně zvolit dobu jízdy na kole a netrápit se víc, než je nutné. 

Cyklistická vložka do kraťasů

Hned na začátku vyvrátíme jeden mýtus, kterému stále věří spousta lidí. “Vložka v cyklokraťasech je jen o tom, že vám vycpe zadek a ten už nebude bolet.”

Ano, jedním z přínosů cyklovložky je i to, že nesedíte přímo na kostech a je to trochu měkčí a pohodlnější. Vložka se skládá z několika panelů, které jsou rozloženy tak, aby seděla stále na svém místě a při jízdě nedocházelo k velmi nepříjemnému tření na citlivých partiích. Neplatí pravidlo větší = lepší. Důležité je zvolit správnou velikost kraťasů tak, aby perfektně obepínaly tělo a necestovaly při každém pohybu sem tam. Liší se i tvar vnitřní vložky podle tvaru ženského/mužského těla.

Další důležitou vlastností cyklistického oblečení s vložkou je prodyšnost. Kvalitní materiál odvádí pot od těla. Ano, kraťasy s vložkou se vozí přímo na tělo (při zkoušení v obchodě si samozřejmě spodní prádlo nechte na sobě). Když si pod cyklistické kraťasy vezmete spodní prádlo z bavlny a s nešikovně umístěnými švy, jste v pasti a budete trpět. Nedělejte to, ať si tenhle krásný sport nezošklivíte. Nezapomínejte na hygienu a kraťasy po každé jízdě vyperte.

cyklovlozka
Vložka do cyklokraťas

Pokud by vám ani pohodlí cyklovložky samo o sobě nestačilo, vyrábějí se celkem vychytané krémy, které vám jízdu ještě více zpříjemní, nebo alespoň zmírní následky dlouhodobého sezení. Chamois krémy chrání pokožku před podrážděním i mechanickým poškozením, jsou často antibakteriální a některé s chladivým účinkem.

Pro bikery i gravelisty, milovníky volného oblečení – pořídit si můžete i cyklovložku do volných kraťáků, takže zadek i předek bude v pohodlíčku a vy budete na trailech i na občerstvovačce vypadat cool.

Vhodně zvolené sedlo

A teď přijde teprve ta pravá zábava. Výběr vhodného sedla je úúúplně to nejzásadnější, co můžete pro své tělo udělat. Vezměte si tužku a zapište si za uši následující pojem: vzdálenost sedacích kostí. To je totiž ten základní parametr, který vás zajímá. Nejen, že muži a ženy mají odlišnou vzdálenost sedacích kostí, odlišnou ji máme všichni. A jelikož sedací kosti jsou ta část zadku, na které chcete sedět, protože jinak si budete sedět na poměrně důležitých částech vašeho těla, které k tomu nejsou stavěné a nedělá jim to moc dobře, je dobré, abyste vzdálenost svých sedacích kostí znali a podle toho vybírali vhodně široké sedlo. Vzdálenost sedacích kostí změříte nejsnáze v cykloprodejně, kde by měli mít podložku, na kterou si jen sednete a po chvíli výsledek z vysezených ďolíčků zjistíte.

mereni sedacich kosti

Chcete tedy váhu vašeho těla na sedacích kostech a sedací kosti chcete na té široké části sedla. To je ideální scénář. Bohužel, jak už to tak v životě bývá, není to až tak jednoduché. 🙂 Šířka sedla vzhledem k sedacím kostem je sice parametr základní, nikoliv však dostačující.

Každý jsme jiný a každému bude vyhovovat něco jiného. Takže ta špatná zpráva tohoto odstavce je ta, že i přesto, že budete znát šířku svého zadku a podle toho si vyberete vhodně široké sedlo, pravděpodobně jich budete muset vyzkoušet několik, než najdete to, které vám bude sedět, respektive na kterém se vám bude dobře sedět.

Ono si to sedne

A na závěr jedno poselství. 🙂 I když si pořídíte ty nejlepší kraťáky s tou nejvíc nejlepší vložkou plnou kosmických technologií, i když budete znát šířku svých sedacích kostí na milimetr přesně a sedlo vám s nimi bude lícovat, tak pokud delší dobu na kole nepojedete, musíte si zadek znovu “osedět.” 🙂 Je to stejné, jako s mozoly na rukou. Chvíli to bolí a pak už je to dobrý.
Takže nepodceňujte výběr cyklovložky. Nepodceňujte výběr sedla. Vydržte prvních 15 hodin v sedle, než se vám osedí zadek a pak už si jen užívejte čistou radost, kterou vám cyklistika přináší.

Bolest zadku může být důvod, proč někteří lidé nenávidí cyklistiku. Vhodně zvolené oblečení a sedlo může být první krok, jak si ji zamilovat!