Jak správně zazimovat kolo - Bikeheart

Jak správně zazimovat kolo

Ať se nám to líbí nebo ne, zima je tady. A protože ne každý z nás jezdí na kole celoročně, je dobré vědět, jak správně zazimovat kolo předtím, než ho uložíme k zimnímu spánku.

Takže si vyhrňte rukávy, jdeme zazimovat kolo!

Umýt a osušit

Stejně tak, jako není dobrý nápad jít spát bez návštěvy koupelny poté, co jste složili lopatou 5 metráků uhlí, není dobrý nápad jen tak na podzim hodit špinavé kolo do sklepa a na jaře se pro něj vrátit. Mohlo by vás čekat nemilé překvapení. Doporučujeme tedy kolo pečlivě umýt a usušit. Také přece nechodíte spát mokří, ne?

Namazat

Myslím kolo, ne sebe. 🙂 Kolik rumu budete dávat do vánočního cukroví je celkem jedno. Ale kolik oleje, nebo vazelíny dostane vaše kolo do míst, kde je má mít, jedno není. Není potřeba, abyste řetěz utopili v olejové lázni a vazelínu napatlali do každé mezery.

Je důležité, abyste normálně namazali řetěz, případně namazali vazelínou závity u klik, u pedálů, u os. To bohatě stačí k tomu, aby se přes zimu zbytečně nedostávala vlhkost tam, kam nemá, a aby vaše první vyjížďka na jaře nebyla přímo do nejbližšího servisu.

Doplňovat tekutiny, vzduch a otáčet

Pokud vozíte bezdušáky, je dobrý nápad jednou za čas protočit kola, aby si “mlíko” trochu zacvičilo – nezatvrdlo. Když už půjdete kolem, vezměte si s sebou pumpu a měkká kola dofoukněte. Pokud na jaře přijdete k prázdným plášťům, pravděpodobně budete muset shánět kompresor, abyste nahodili patky. Tak jako tak bude potřeba na jaře do bezdušových plášťů dolít “mlíko.” Nezapomeňte na to, ať vás případný defekt nezastaví.

Jestli máte v pláštích duše, není zase vůbec špatný nápad jít občas pootočit koly, abyste na jaře nepřišli ke kolu, jehož pláště budou mít “šíšoidní” tvar 🙂

Odřadit

Další věc, kterou doporučuje 9 z 10 pružin, je odřadit před zazimováním kola na nejmenší pastorek, tedy na těžký převod. Pružina, která napíná přehazovačku, tak nebude muset celou zimu posilovat a na jaře vám poděkuje.

Kam s ním?

Na tuhle nerudovskou otázku je a není jednoduchá odpověď. Samozřejmě ideální je suché, vytápěné místo. Ne každý ale může mít kolo v obýváku. 🙂 Jestli budete mít kolo celou zimu někde ve vlhké garáži nebo ve sklepě, je o to důležitější před zazimováním dobře ošetřit ty části, které jsou náchylné ke korozi. Řetěz, kazetu, ložiska. Prostě čím vlhčí místo, tím lepší konzervace.

Celoroční jezdec

Samozřejmě je mezi námi spousta cyklistů, kteří jezdí po celý rok – naše nedělní vyjížďky jsou toho důkazem. Můžete si tedy myslet, že se vás tenhle článek netýká. Nikdy ale nevíte, jestli se celý měsíc nebude střídat sněhová vánice s ledovkou, nebo vás neskolí smrtelná rýmička. 🙂 Proto je dobré vědět, co v takových případech s vaším kolem (ne)dělat.

Pokud jste ale zarytí cyklisté, kteří se nějakého bláta a sněhu jen tak nezaleknou, můžete si přečíst pár rad, jak se v chladném počasí obléct na kolo a vyrazit s námi na některou z vyjížděk.