Podzim a oblečení na kolo - Bikeheart

Podzim a oblečení na kolo

Jak sladit se s podzimní přírodou a nenachladit se? To je otázka za milión! Podzimní počasí je snad komplikovanější než aprílové. Navíc trvá výrazně déle. Proto se bude hodit pár osvědčených rad, jak se obléct na kolo do podzimních plískanic.

Fotky jsme pořídili u významného partnera FunClubu Bikeheart – v Rock Pointu v Plzni na Americké, kde se cyklistice věnují celá 2 patra. A Bikeheartím členům RockPoint zase věnuje 20% slevu na všechny jinak nezlevněné parádičky.

Vrstvení sportovního oblečení

Chceš se cítit jako v bavlnce? Správná odpověď je ne! Raději se chtěj cítit jako ve vlnce. Super základ podzimního cyklošatníku je funkční spodní prádlo z merino vlny. Merino je ze speciálních oveček, co se snad zrodily proto, aby nám nebyla zima a necítili jsme se (doslova). Struktura vlákna a způsob pletení vytváří víc vzduchových kapes, takže je oblečení lehké, dobře izoluje a vlákna dokáží absorbovat částečně vlhkost a přitom nestudit. Ale bacha, jestli se potíš jako v sauně, raději zvol kombinaci merino vlny se syntetikou.

Ovčí vlna je táááák heboučká!

Než teploty padnou k nule a bude potřeba vylovit zateplené dlouhé cyklokalhoty (tzv. čapáky), vypátrej návleky na kolena nebo dlouhé návleky na nohy (i návleky na ruce přijdou vhod). Prodloužíš si tím své oblíbené letní kraťasy, nebude se ti potit zadek a hyjé na kolo! A když náhodou začne svítit slunce jako o život, návleky schováš do kapsy a můžeš chytat bronz.

Pak už jen podle teploty zvolíš, jestli se zapneš jen do cyklodresu s dlouhým rukávem, nebo pod něj schováš ještě krátký rukáv. Do blátivého počasí vozíme přes elasťáky ještě volné kraťasy, aby se to vlhko nedostalo hned tak na kůži. Brrrrr!

Gore-tex a windstopper jsou kámoši

Zastavit vítr, zastavit déšť – to sice neumíme, ale tahle dvě zaklínadla, co jsou vlastně jen názvy pro membrány, umí chránit tělo cyklisty před prochladnutím.

Na podzim se hodí jak cyklistická vesta s těmito membránami, tak bunda. Windstopper neprofoukne a hřeje, gore-tex nepustí dovnitř vlhkost a je zároveň dost prodyšný, abychom se nevařili ve vlastní šťávě.

Návleky na tretry

Není snad nic horšího, než zmrzlé prsty u nohou. V těsných tretrách se sotva pohne palcem, takže zahřát se šmrdláním prstů o sebe je mimo hru. Proto chytré hlavy pro své nohy vymyslely návleky přes tretry. Podle počasí a teploty můžeš zvolit buď tenké návleky s windstopperem, nebo neopreonové návleky, co odolají i dešti. Natáhneš to na obutou tretru a zapneš kolem lýtka. A jedeš si.

A co pod přilbu?

Hlava, i když není děravá, pouští z těla spoustu tepla. Ledový vítr foukající skrz otvory helmy na kolo dokáže naštvat. Proto je fajn mít po ruce buď funkční čelenku, buff, čapku nebo šátek. Občas ani pořádná hříva vlasů totiž nestačí.

Máš to ve svých rukách nebo v rukavicích

Jak jsem uvedla na začátku, volba cyklooblečení na podzim je věda a každý si musí vyzkoušet, kolik toho na sebe nasoukat, než vyrazí na kolo. Není od věci mít s sebou batoh a postupně přidávat nebo ubírat. Tak mějte šťastnou ruku při volbě oblečení třeba už na nedělní MTB vyjížďku!