Proč (někteří) řidiči nenávidí cyklisty - Bikeheart

Proč (někteří) řidiči nenávidí cyklisty

Když na kole trávíte velkou část svého času, všimnete si, že je určitá skupina řidičů “řitičů” osobních i nákladních aut, autobusů i kamionů, kteří mají nejspíš nějaký problém s cyklisty. Nejčastějšími projevy jsou: a) předjíždění v blbou chvíli, kdy jede auto v protisměru – čím větší, tím lepší; b) vydatné troubení na skupinu cyklistů, ať už jedem jakkoliv spořádaně, s jediným cílem: “vyděsím je, ať mi spadnou pod kola!” (asi); c) plýtvání vodou z ostřikovačů (nejspíš proto, abychom na toho troubu za volantem lépe viděli) a podobné skopičiny.

Myslím, že k tomu mají hned několik dobrých důvodů:

  • Cyklista je ve městě rychlejší než auto – speciálně v ranní a odpolední špičce, kdy se městem skrz na skrz tvoří kolony, ve kterých není žádná sranda! Cyklista si to prokličkuje po cyklostezkách, chodnících i mezi stojícími auty a je v práci/doma dřív, než bys řekl švec!
  • Cyklisté jsou krásnější – sice taky pořád sedí, ale ten točivý pohyb nožkama tvoří na jejich těle okouzlující linie svalstva od lýtek po ramena. Nemluvě o snědém opálení, i když jen kolem dresu a kraťas. 🙂
  • Cyklisté jsou veselejší – jak je známo, při sportu se vyplavují hormony štěstí. Zatímco řidičům často tečou jen nervy, cyklista se topí v záplavě endorfinu. To chceš!
  • Cyklista si svého dvoukolého miláčka může pověsit klidně v ložnici nad postel. Možná to jde i s autem, ale ještě jsem o tom neslyšela. Závist, co?
  • Cyklisté jsou bohatší – nejen proto, že kolo na rozdíl od auta nic nežere, ale cyklista se navíc cestou obohatí o zážitky, nové kámoše a už zmiňované endorfiny, opálení, svaly atd.

Sečteno, podtrženo, prostě nám mají co závidět. Je fajn, že je i velká spousta řidičů ohleduplných a tolerantních. Vždyť mezi cyklisty jsou taky mraky řidičů. Čím víc bude řidičů cyklistů, tím míň bude “řitičů”  a na silnicích bude bezpečněji. Tak vytáhněte své kámoše a kámošky na kolo, ať si taky užijou slasti  a benefity cyklistiky. 

P.S. Text berte s nadsázkou, ať se zbytečně nerozčílíte, řidičové. 😉