Praskání, skřípání, rachtání kola a jak to odstranit - Bikeheart

Praskání, skřípání, rachtání kola a jak to odstranit

Znáte to nejspíš všichni. Těšíte se na vyjížďku. Když konečně vyrazíte, začne vaše kolo vydávat zvuky, které vám dokážou pěkně opepřit vyjížďku. Místo toho, abyste si jen užívali jízdu, přírodu a sluníčko, soustředíte svou pozornost na vrzání a praskání a přemýšlíte, co je sakra špatně.

Tady jsou 3 časté příčiny pazvuků, které vaše kolo vydává.

Praská to

Pokud se z vašeho kola při každém šlápnutí ozývá nepříjemné praskání, je to skoro určitě sedlovka. 🙂 Různý bordel, se totiž velmi rád usazuje tam, kde sedlovka zajíždí do rámu. Tím, jak se potom na sedle vrtíte, vydává tenhle prach a bláto nepříjemné zvuky. Dobrá zpráva je, že diagnostika i odstranění problému jsou celkem snadné. Stoupněte si při jízdě ze sedla a jeďte pár metrů ve stoje. Praskání přestalo? Je to sedlovka. Praská to dál? Není to sedlovka. 🙂 Pokud je to sedlovka, stačí jí vytáhnout a očistit ji i vstup do rámu.

Pokud to není sedlovka, tak ještě velmi rádo praská hlavové složení, do kterého se zespodu dostal taky nějaký ten bordel. Špatná zpráva je, že to si už asi jen tak na vyjížďce “neopravíte”. Horší zpráva je, že další varianta může být i středové složení. Do rozebírání středu i hlavy se však raději nepouštějte, pokud hodně dobře nevíte co děláte. Raději zajděte do servisu. Koneckonců, diagnostika problému “něco mi v tom praská” je jejich denní chleba 🙂

cyklo servis
Jestli si nevěříte na rozebírání středového složení, raději to nechte na odborném servisu

Skřípe to/píská to

Pokud vaše kolo kvílí jako při středověkém mučení a při šlapání se ozývají zvuky ve frekvenci, kterou běžně slyší jen psi a ptáte se, co tyhle děsivé zvuky vydává, odpovím vám otázkou. Jste si jistí, že jste dobře namazali řetěz? Tohle trýznivé hvízdání totiž skoro určitě vydává řetěz, který je buď jen špinavý, nenamazaný, v horším případě už na jeho povrchu dochází k velmi běžné chemické reakci, kterou můžete znát též pod názvem reznutí.

Zrezly retez na kolo

Řešení je snadné. Prostě řetěz namažte. Pokud jste zrovna uprostřed vyjížďky a nejezdí s vámi Petr Stanislav, který má batoh ne nepodobný kouzelné, bezedné kabelce Hermiony Grangerové, ve kterém vozí kompletní cykloservis, polní kuchyni a multimediální centrum, můžete řetěz provizorně propláchnout vodou z bidonu. Na chvíli to může pomoct. Doma ale bez váhání řetěz umyjte a namažte.
Už jsme na vyjížďce provizorně mazali řetěz i olivovým olejem 🙂 Spoiler. Funguje to, ale není to ideální 🙂

Pokud máte SPDčka a jste si 100% jistí, že řetěz máte v cajku, tak mrkněte ještě na pedály. Ty občas taky rády vydávají mučivé kvílení.

Rachtá to

Tady máme na mysli jeden konkrétní tip rachtání. Zvuk rachtajícího řetězu ve špatně nastaveném přesmykači/přehazovačce. Je to extrémně iritující, avšak celkem běžný typ rachtání. 🙂 Celé je to způsobeno špatně nastavenými dorazy na přesmykači nebo přehazovačce, nebo jinými problémy v přehazovacím aparátu. Řetez potom neběhá úplně přesně tam, kde by měl, otírá se o přesmykač nebo o kazetu a prostě rachtá.

Pokud cítíte, že při přehazování se řetězu nechce přeskočit na nový převod, můžete zkusit doštelovat přehazování pomocí bovdenu. Otáčením tam či onam po chvíli zjistíte, která strana je ta správná a dost často tahle procedura dopadá happy-endem.

Pokud se ozývají zvuky těžšího kalibru a ozývají se zejména v krajních polohách, bude problém spíš ve špatně nastavených dorazech. Do štelování dorazů, bychom se nepouštěli, pokud s tím už nemáte nějaké ty zkušenosti. A pokud se vám povedlo přehazovačku rozštelovat tak, že je na kole vlastně už zbytečná, nezbývá vám, než pokorně sklopit uši a navštívit svého oblíbeného servisního technika, který to hodí zpátky do funkčního stavu.

A špatná zpráva na závěr. Pokud vepředu nevozíte jednopřevodník, je třeba se smířit s tím, že v určitých polohách (hlavně když jste líní vepředu řadit a křížíte řetěz) bude řetěz o vodítko přesmykače drhnout i kdyby trakaře padaly.

Rada na závěr

Ať se vám to líbí nebo ne, vaše kolo bude čas od času vydávat nějaké ty podezřelé zvuky, bez ohledu na jeho cenu a použitý materiál. Je ale dobré vědět, co tyhle zvuky může způsobovat.

Obecně lze říct, že když budete svoje kolo pravidelně a správně čistit a mazat, budou se tyhle zvuky objevovat jen zřídka a jejich eliminace nebude složitá.

spinave kolo

A pokud se vám nedaří zvuky eliminovat, nebo jsou hodně podezřelé a hlasité, je asi na čase preventivně navštívit servis.