Nové cyklostezky v Plzni a okolí - Bikeheart

Nové cyklostezky v Plzni a okolí

Za uplynulý rok vzniklo v Plzeňském kraji několik nových cyklostezek, které stojí za to představit.
Kde jsou? Odkud a kam vedou? Jak se po nich jezdí? Nejen na tyto otázky vám chceme v článku odpovědět.

Cyklostezka Křimice – Malesice

Pokud jste někdy jeli z Města Touškov směrem na Kalikovský mlýn, asi mi dáte za pravdu, že se nejedná zrovna o cyklofriendly trasu, na kterou byste chtěli vzít svoje děti na výlet. My sami tam máme dost často docela nahnáno. Proto jsme všichni přivítali otevření nové cyklostezky Křimice – Malesice, která vám umožní se velké části této silnice vyhnout.

Stezka vede podél potoka, je rovinatá a nenáročná. Ocení jí tedy cyklisté, kteří si jedou na pohodičku na výlet, rodiny s dětmi, ale i třeba lidé, kteří se dopravují do Plzně do práce na kole.

V Křimicích se navíc můžete napojit na cyklostezku č. 37, po které se až na Skvrňany dostanete bez nutnosti ujet jediný metr po silnici.

Pokud se v budoucnu podaří vybudovat podobnou cyklostezku až do Města Touškov a všechny tři úseky propojit, bude to za nás jeden obrovský palec nahoru.

cyklostezka malesice křimice
cyklostezka Malesice Křimice

Cyklostezka Újezd – Červený Hrádek

Další z nových cyklostezek propojila Újezd a Červený Hrádek. Jedná se vlastně o dvě stezky. Jedna vede z Újezda k vysílači nad Červeným Hrádkem a druhá vede přímo do Červeného Hrádku. Krásně se tedy vyhnete jak ulicím Zábělská a Na Háji, které jsou dost frekventované. A co si budeme povídat, rychlost se tu příliš nedodržuje. Už není potřeba brodit se blátem po známé zkratce z Újezda, která vedla přes soukromý pozemek.

Je také dobré zmínit, že kdo očekává plochý profil stezky, bude se asi divit 🙂 Docela si nastoupáte 🙂

cyklostezka červený hrádek
cyklostezka Újezd – Červený Hrádek

Cyklostezka Starý Plzenec – Sedlec

Stezku č. 31 ze Starého Plzence do Koterova znají asi už všichni. Věděli jste ale, že o kousek dál byl otevřen nový úsek ze Starého Plzence do Sedlce? My jsme jí otestovali na gravelech hned za čerstva a musíme říct, že dobrý. 🙂 Rozhodně je to vítaná alternativa k adrenalinové jízdě Smetanovou ulicí, kde se v provozu prostě necítíme dobře.

cyklostezka Sedlec
cyklostezka Starý Plzenec – Sedlec

Jasně, lidi, co nejezdí na kole budou namítat, že jsou to vyhozené peníze. Řidiči budou cedit mezi zuby, že se staví cyklostezky a cyklisti pak stejně jezdí po silnicích.

Ale my, co se na kole po městě a v jeho okolí pohybujeme pravidelně jsme rádi za každý metr cesty, kdy nemusíme jet v hustém provozu. Současně chápeme, že vybudovat síť cyklostezek není úplně snadná práce a často je nutné koordinovat plánování s řadou dalších subjektů. Takže i přesto, že bychom mohli mít celou řadu výtek k cyklistické infrastruktuře v Plzni a okolí a kritizovat vedení města, rozhodli jsme se raději ukázat, že i když to často není na první pohled vidět, budují se nové a nové úseky, které navíc dávají docela smysl. Takže palec nahoru pro město Plzeň, Plzeňský kraj i jednotlivé obce a jen tak dál.