Recenze elektronického zámku na kolo Pealock 2 - Bikeheart

Recenze elektronického zámku na kolo Pealock 2

Krádeže kola se děsíme asi všichni bez ohledu na hodnotu kola. Koneckonců, sami s tím v Bikeheart máme celkem aktuální zkušenost. Takže se všichni snažíme, když už musíme nechat kolo někde bez dozoru, poutat naše milánky různými zámky na kolo, nebo mít na kole třeba GPS lokátor. A co takhle kombinace obojího?

Na Instagramu mě při skrolováním feedem zaujal jakýsi Pealock 2, elektronický zámek nejen na kolo, který je kompletně vyrobený v České republice. A protože mě děda učil “Líná huba, holé neštěstí”, tak jsem se zeptal, jestli by nás Pealock nechal jejich zámek vyzkoušet a zrecenzovat. A oni souhlasili 🙂

Představení chytrého zámku Pealock 2

Takže, co to ten Pealock 2 je? Na www.pealock.cz se praví, že: “Pealock je chytrý elektronický zámek pro vaše sportovní vybavení. Je multifunkční a snadno přenosný. Jednoduše ho zabalíte do kapsy cyklistického dresu nebo lyžařské bundy a budete ho mít kdykoli k dispozici.”

V překladu: “Zámek s krabičkou, kterým si normálně klasicky zamknete kolo. V případě, že vám s kolem bude někdo rumplovat, nebo když se někdo pokusí přestřihnout zámek, spustí se alarm a vám se odešlou notifikace do telefonu”.

elektronický zámek pealock
elektronický zámek na kolo Pealock 2

Rozměry a materiál

Strojaři mezi vámi si můžou na schématu přečíst přesné kóty. Nám ostatním bude stačit, že samotný zámek se vejde do dlaně průměrného středoevropana. A co je pro nás cyklisty asi důležitější, v pohodě ho i s přezkou omotanou kolem těla zámku nacpete do zadní kapsy i cyklodresu (a ještě se vám tam v pohodě vejdou gely i traťovky).

zdroj: pealock.com – rozměry zámku Pealock 2

Základna zámku je z velmi tvrdého odolného plastu. Samotný řemen zámku je z čehosi, co se jmenuje termoplastický elastomer (ať už je to cokoliv, je to podobné silikonu). Uvnitř řemenu jsou protažené vodiče, které v případě pokusu o přestřižení přeruší obvod a tím se spustí alarm. Na webu výrobce je video, které ukazuje pokus o přeštípnutí řemenu pákovkama. Spoiler allert! Nepodařilo se 🙂 Takže nemusíte mít strach, že to někdo utrhne jen tak rukou. 🙂

Jak to tedy funguje tenhleten zámek na kolo Pealock 2?

Zámek má v sobě akcelerometr (nepotřebujete vědět, co to je) a v případě, že se někdo pokusí se zámkem manipulovat, akcelerometr rozpozná pohyb a zámek spouští alarm a odesílá notifikaci na telefon. Notifikace se odesílá přes Bluetooth do spárovaného telefonu, v případě že je telefon mimo dosah Bluetooth, použije se SIM karta v zámku a notifikace/hovor se odesílá přes GSM. Udávaný dosah Bluetooth je až 230 metrů. Nám se při testování v běžných situacích ani nepodařilo dostat se mimo dosah.

Tady trochu bacha. Pealock není žádné perpetum mobile, takže někdo za to volání, které probíhá klasicky přes GSM síť, stejně jako každý běžný telefonát, musí zaplatit. Tušíte správně, že to budete vy 🙂 Respektive prvních 6 měsíců to bude Pealock. SIM karta je totiž z fabriky předplacená na 6 měsíců, potom si musíte SIMku předplatit vy. Než zavřete tenhle článek, že si rozhodně nic předplácet nebudete, tak si ještě přečtěte informaci, že cena za roční předplatné je 199 Kč. To je myslím míň, než Netflix na měsíc.

Zamykání a odemykání zámku na kolo

Zámek můžete odemykat a zamykat dvěma způsoby. Jedním z nich je NFC. Součástí balení je NFC karta velikosti kreditky. Dokoupit si můžete i NFC klíčenku nebo NFC náramek. K jednomu zámku jich můžete napárovat až 5. Jsem člověk, co u sebe nenosí ani peněženku, takže já osobně upřednostňuju volbu odemykání přes aplikaci v telefonu.

Samotné zamknutí je snadné. Pokud není přezka zacvaknutá do zámku, je zámek vypnutý (a tudíž nežere baterku). Po zacvaknutí přezky se zámek zapne a začne blikat zeleně (ještě ale není zamčený). Po přiložení karty nebo po použití aplikace se zámek zamkne, pípne a na několik vteřin se rozbliká červená dioda, která poté zhasne. Hotovo, zamčeno. Odemčení probíhá stejně.

Prostředí aplikace je jasné a přehledné.

Někoho z vás možná napadá, co se stane, když zámku dojde baterka a je zrovna zamčený. Při 20 % baterie začne zámek hlásit, že mu dochází šťáva a bylo by dobré ho nabít. Při 10 % baterie začne hlásit mnohem důrazněji že je na pokraji sil, a že jestli ho nenabijete, tak se prostě odemkne. No a pokud i tohle ignorujete, tak se zámek před vybitím prostě odemkne. Když už jsme u nabíjení. Zámek se nabíjí přes USB a dobrá zpráva je, že Pealock nezaspal dobu a dal zámku do vínku USB-C konektor. Děkujeme!

Vychytávky co se mi líbí

Je tu pár vychytávek, které se mi dost líbí. Zámek je dost citlivý a relativně malý pohyb stačí ke spuštění alarmu. Jestli jste si někdo někdy zkoušel zamknout a hlavně potom vyndat kolo z průměrného českého cyklostojanu, asi víte, že to nejde udělat něžně a většinou nadskakují i kola zamčená vedle. Už tak vystresovaného kolegu cyklistu, který se snaží osvobodit svůj plášť ze sevření cyklostojanu, bychom tedy mohli dorazit nechtěným spuštěním alarmu. Naštěstí v aplikaci jde nastavit “zpoždění” spuštění alarmu. Pokud tedy nastavíte např. 5 sekund a někdo vám omylem brnkne o kolo, nic se nestane. Pokud o něj bude brnkat víc jak 5 vteřin, tak si stejně nezaslouží nic jiného a alarm se spustí.


Pokud z nějakého důvodu nechcete aby při spuštění alarmu zámek začal vydávat zvuky, ale chcete jen odeslat notifikaci na telefon, můžete zvuk v aplikaci vypnout.

V defaultním nastavení bude dioda na zámku po zamčení blikat červeně po celou dobu zamčení. Nevím proč, ale mě to vadí. Na můj vkus to poutá přílišnou pozornost. Na druhou stranu to může naopak působit jako prevence potencionálních nenechavců. Je tedy na vás, jakou variantu zvolíte, každopádně blikání diody jde v aplikaci vypnout.

GPS a novinky ve verzi 2

V čem je vůbec verze 2 jiná nebo lepší než verze 1? Jednak si můžete přímo v aplikaci sjednat pojištění vašeho sportovního vybavení, což by se asi za tisíc korun o který je verze 2 dražší dalo omrzet. Na druhou stranu, svoje vybavení si můžete za pár stovek pojistit třeba jen na víkend, když jedete do Bikeparku nebo na lyžovačku. To není úplně špatný nápad.

Hlavně má ale verze 2 GPS, která vám umožní zámek lokalizovat kdekoliv, kde je aspoň špetka signálu. A to se hodí. Co by za to Venda dala, když jí ukradli kolo přímo ze srdce Bikeheartu.

Závěr

Pealock je robusní, dobře udělanej zámek na kolo. Není to žádná hračka z Aliexpresu. Jasně, taky nestojí pár stovek jako hračky z Aliexpresu. Ale já jsem pár zámků a lokátorů z Alíku testoval, a když říkám, že se Pealock za ty peníze vyplatí, tak mi věřte, že se vyplatí. Detekce pohybu funguje bezchybně, aplikace je stabilní a hlavně funkční, nikde žádný bugy. GPS je dobrá pojistka pro případ, že by se vám povedlo kolo zamknout nějak špatně a někdo ho odvezl, nebo kdyby ho někdo třeba vyrval i se stojanem 🙂

Takže kdo hledáte nějakou chytrou alternativu k řetězu, kterým si zamykáte kolo, tak mrkněte na https://pealock.com/cs/ a sami si vyhodnoťte jestli ano nebo ne 🙂

FAQ

Jde pásek přestřihnout?

Ano při velké snaze jde tak, jako každý zámek. Pokud si zloděj s sebou vezme flexu, přestřihne cokoli včetně našeho pásku. Nicméně, pokud se zloděj pásek snaží přestřihnout pákovkama, nepodaří se mu to hned a alarm včetně upozornění už dávno informuje majitele kola, který se může zařídit. Nicméně právě pro toto riziko, nabízíme jako jediní v ČR možnost pojištění. Podmínkou je mít aktivovaný Pealock, jako ochranu kola proti krádeži. Například pojištění kola při PC 50 000 stojí 1 193 Kč na rok.

Připoutat kolo ke stojanu nebo jen upevnit zámek kolem zadního kola a rámu?

Stojany a sloupy jsou lepší, nicméně pokud není možnost, dáváme zámek ke kolu a rámu.

Zdroj: Pealock Facebook