Jak se naučit plavat: průvodce pro cyklisty - Bikeheart

Jak se naučit plavat: průvodce pro cyklisty

Jezdit na kole v dešti je celkem pruda. Kraťasy s vložkou se nacucají studenou vodou, v tretrách to čvachtá, kolo vrže až to trhá uši. Není třeba věšet hlavu. Do deštivých dní, kdy hladiny řek stoupají a Bolevák se plní vodou až po okraj, jsme pro vás připravili průvodce plaváním. Kolo hoďte do sušárny, na sebe hoďte plavky a jdeme na to!

1. Zbavte se strachu z vody

Mnoho lidí má přirozený respekt nebo dokonce obavu z vody, což je normální. Pomalu si na vodu zvyknete například tak, že si doma napustíte vanu, zajdete k větší louži nebo do brouzdaliště.

Správné vybavení

Investujte do základního plaveckého vybavení. Kvalitní plavky, plavecké brýle a případně plavecká čepice vám mohou pomoci cítit se sebevodomě. Pardon. Sebevědomě. Nenechte se zmást popisky dámské/pánské plavky. Vyberte si ty, které se vám líbí víc.

cyklistické opálení nohou

2. Namočte se a dýchejte

Začněte tím, že si pomalu namočíte nohy a ruce. Pak si sedněte na okraj řeky, rybníka nebo bazénu a ponořte si nohy do vody. Postupně se pokuste ponořit si celé tělo. Cílem je zvyknout si na pocit mokra na kůži a na to, jak voda podpírá vaše tělo.

Základní dechová cvičení

Správné dýchání je klíčové nejen na kole, ale i ve vodě. Začněte tím, že si na mělčině lehnete na záda a budete klidně dýchat. Pak si vyzkoušejte dýchání do vody. Nadechněte se nad vodou, ponořte hlavu a pomalu vydechujte do vody. Opakujte tento proces, dokud se nebudete cítit pohodlně. Nepopleťte to. Nádech pod vodou je vhodný pouze pro zkušené vodníky.

3. Šlapání vody a jiné triky

Použití plavecké desky vám pomůže při nácviku kopání nohama. Držte se desky a tzv. šlapáním vody se naučte držet hlavu nad hladinou. To vám pomůže zvyknout si na práci nohou a udrží vás to nad vodou. Místo plavecké desky můžete využít také duši z kola. Alespoň prověříte, jestli někde není defekt. Při defektu z nafouknuté duši totiž do vody unikají bublinky vzduchu.

První plavecký styl: Prsa

Styl prsa je pro začátečníky ideální. Lehněte si na břicho, natáhněte ruce před sebe a spojte je (jako k modlitbě). Pomalu roztahujte ruce do stran a zároveň pokrčte kolena, přitáhněte je k tělu a kopněte dozadu. Opakujte tento pohyb a synchronizujte ho s dýcháním. Chovejte se jako žába.

Zlepšování techniky

Jakmile se budete cítit pohodlně, zkuste plavat bez pomůcek. Trénujte pravidelně a postupně se pokoušejte plavat delší vzdálenosti. Nezapomeňte pravidelně dýchat a udržovat klidný a pravidelný rytmus.

4. Bezpečnost ve vodě

Plavání s partnerem

Nikdy neplavte sami, zejména pokud jste začátečník. Vždy mějte u sebe někoho, kdo vám může pomoci v případě potřeby. Napište svým přátelům z FunClubu Bikeheart a běžte plavat společně.

První pomoc

Je dobré znát základy první pomoci a vědět, jak reagovat v případě nouze. To zahrnuje techniky resuscitace a volání o pomoc.

Doufám, že jste se bavili a na viděnou u vody! Venda