Aplikace mySASY - trénuj efektivně - Bikeheart

Aplikace mySASY – trénuj efektivně

Pro vášnivé cyklisty, triatlonisty, běžce a všechny další sportovce, kteří chtějí efektivně trénovat a zlepšovat svůj výkon, je zásadní dobře jíst, spát, trénovat a regenerovat. Řídit se podle pocitu a tabulek mnohdy nestačí a málokdo může každý den navštěvovat laboratoř sportovní diagnostiky. Proto se aktivní sportovec Mgr. Radim Šlachta, Ph.D. na základě studia fyziologie zátěže na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci rozhodl vytvořit nástroj, který bude umět velmi přesně monitorovat aktuální stav a regeneraci organismu a vejde se každému sportovci na noční stolek. A tak vznikla mobilní aplikace mySASY, která společně s hrudním pásem provádí spektrální analýzu variability srdeční frekvence (SA HRV).

Zdroj: Fb mySASY

Ať už jste hobby nebo profi sportovec, který potřebuje i jiná data než watty nebo rychlost, zbystřete zrak a zjistěte, co mySASY umí a jak funguje.

Co je to mySASY

MySASY je nástroj, který vám pomůže vyhodnotit, jak je na tom aktuálně váš organismus. Podle toho můžete upravit svou tréninkovou dávku. Funguje na principu 4 minutového měření hrudním pásem a vyhodnocením dat v mobilní aplikaci, díky kterému dostanete okamžitou odpověď vašeho organismu na předchozí sportovní zátěž/trénink. To znamená, že víte, jak optimalizovat ten následující tak, aby byl co možná nejefektivnější. Měření se provádí každý den hned po probuzení v klidové fázi. Navíc se dozvíte, jaký je váš funkční věk v porovnání s kalendářním věkem.

Radim Šlachta s aplikací HRV monitorem

Lidské tělo je geniální mechanismus, který zvládá neuvěřitelné věci. Někdy si z různých důvodů “postaví hlavu” a nespolupracuje úplně na 100 %. Říká nám, že něco není v pohodě, a že bychom měli zpomalit, nebo něco změnit. Ať se to projevuje únavou, bolestí nebo dalšími signály. A právě s vyhodnocením toho, v jakém stavu je aktuálně naše tělo, a jestli si můžeme dovolit naložit víc, nebo raději ubrat, aby nedošlo ke zranění nebo k přetrénování, pomáhá mySASY. Zároveň budeme trénovat na svém maximu, díky čemuž můžeme překonat jak ostatní, tak sami sebe.

Jak funguje mySasy
3 základní kroky při analýze vaší trénovanosti pomocí mySasy

Jak systém funguje

Systém je založený na pravidelném měření HRV (Heart Rate Variability – Variabilita srdeční frekvence). Pro vás to prakticky znamená, že si každé ráno po probuzení nasadíte hrudní pás a 4 minuty budete v klidu měřit vaše HRV (ve staré verzi trvá měření 15 minut). Měření probíhá ve 2 polohách – 22 tepů v leže, 55 tepů ve stoje a opět v leže po dobu 110 tepů. Na moment změny polohy vás upozorňuje aplikace. Po skončení měření do aplikace zadáte své subjektivní pocity a informace o předchozím tréninku. A je to. 🙂 Naměřená data se přenesou do aplikace, která vyhodnotí váš aktuální stav organismu a srozumitelně data interpretuje.

Dotazník subjektivních pocitů

Právě výzkumu uplatnění SA HRV ve sportu a vlivu pohybu a životního stylu na zdraví se Radim Šlachta věnoval patnáct let na Univerzitě Palackého v Olomouci. Získané poznatky využíval nejprve na sportovní klinice v Prostějově (měření SA HRV tehdy probíhalo pomocí velké aparatury), následně při vývoji mySASY . 

hrudni pas mysasy
Hrudní pás mySASY

Hrudní pás

K měření a propojení s aplikací je třeba použít hrudní pás (= HRV monitor), který monitoruje vzdálenost jednotlivých tepů (R-R interval) s přesnosti na 0,001 s a podporuje rozhraní Bluetooth 4.0. Kompatibilní je např. hrudní pás Polar H7, Polar H10, Garmin HRM DUAL, Garmin Pro, Wahoo Tickr X HRM nebo Kalenji. Jestli k měření jde použít váš hrudní pás zjistíte tak, že si stáhnete aplikaci mySASY na 14 dní zdarma a vyzkoušíte párování se svým hrudním pásem. Pokud vhodný hrudní pás nemáte, můžete si pořídit hrudní pás od mySASY za 1 490 Kč, nebo si ho pronajmout za 500 Kč/měsíc. Kromě měření pás můžete používat i s ostatními aplikacemi, jako je Garmin. To je fér. Pro přesné měření je důležité, aby byl hrudní pás dostatečně utažený a snímací plochy i pokožka vlhká (ideální pro navlhčení je EKG gel).

Mobilní aplikace

Aplikace mySASY Training je určena pro mobilní zařízení (telefony/ tablety) s operačním systémem Android (verze 5.0 a vyšší), iOS – (verze 13.2 a vyšší). Pro přenos signálu je potřeba, aby mobilní zařízení disponovalo funkcí Bluetooth 4.0/ BLE (Bluetooth Low Energy). Aplikaci stáhnete z Google Play i App Store. Pak se v aplikaci zaregistrujete a vytvoříte si svůj účet. Následně vás aplikace provede párováním s hrudním pásem. V okamžik párování je potřeba, aby telefon nebyl přes Bluetooth spojen s žádným jiným zařízením. Pro seznámení se s aplikací je na webu výrobce srozumitelný manuál v češtině + několik video tutoriálů.

Pro koho je MySasy určeno

Kdybychom měli v stručně říct, pro koho je mySASY určeno, řekli bych to asi takhle: MySASY je určeno pro všechny aktivní sportovce, kteří pravidelně a systematicky trénují a mají vytyčený svůj cíl. Je jedno, jestli tím cílem je vyhrát MČR, nebo třeba ujet 5 000 km za rok. Aplikace najde uplatnění všude tam, kde potřebujete měřit a vyhodnocovat stav vašeho organismu, jeho odolnost vůči tréninkové dávce, kterou jste si naordinovali a především váš pokrok v průběhu času.

Kdo ze známých osobností používá mySASY: Tomáš Bábek (dráhová cyklistika), Tomáš Řenč (triatlon), Zuzana Hejnová (atletika), Klára Spilková (golf) a mnoho dalších.

Kolik mySASY stojí?

Prvních 14 dní můžete plnou verzi aplikace používat zcela zdarma. Je to čas, kdy vyzkoušíte, jestli váš hrudní pás zvládá přesné měření a jestli vám aplikace vyhovuje. Následně si můžete vybrat ze 2 variant předplatného: buďto 143 Kč/měsíčně ve variantě BASIC+ nebo 235 Kč/měsíčně ve variantě SPORT.

srovnání variant programu mySasy
Srovnání variant mySASY

Slevový kód

A teď pozor. Teď to začne být pořádně zajímavé. Ve spolupráci s MySASY jsme pro vás, naše věrné čtenáře, členy, ale i náhodné zabloudivší připravili slevu 30 % na nákup HRV monitoru (hrudního pásu) a 10 % slevu na program mySASY. Nemusíte nikde vyplňovat žádné kódy nebo něco lajkovat. 🙂 Stačí, když půjdete přímo na www.mysasy.com, nakoupíte co potřebujete, a sleva se vám automaticky odečte v košíku.

Neváhejte nám dát vědět, jaké jsou vaše zkušenosti s tréninkem obecně a jestli vám používání mySASY pomohlo se zlepšit.

A pro ty z vás, kteří nemají závodní ani tréninkové ambice máme dobrou zprávu. Sportování si můžete užít i bez měření výkonnosti. I krátká vyjížďka v pohodovém tempu je pro vaše fyzické a psychické zdraví mnohem přínosnější, než nekonečné lehárko na gauči.

Takže buď vyrazte sami, nebo se přidejte na některou z našich vyjížděk.