Cyklistika pro nejmenší - tipy na téma kolo a děti - Bikeheart

Cyklistika pro nejmenší – tipy na téma kolo a děti

Cyklistika je sport pro celou rodinu. Prohánět se s dětmi po cyklostezkách, lesních cestách i na trailech je skvělý způsob trávení volného času. Důležité ovšem je, aby děti jízda na kole bavila.

Foto: Ondřej Totzauer

Jak vybrat dětské kolo

Všechno začíná u výběru kola – samozřejmě, že musí mít správnou barvu 😁, ale hlavně musí mít správnou velikost. Zvolit špatnou velikost kola totiž může být nejrychlejší způsob, jak dětem cyklistiku znechutit. Odrážedla teď necháme stranou. Vrhneme se rovnou na výběr kola pro “velký” kluky a holky. Velikost dětských kol se nejčastěji udává v palcích (jedná se o průměr kol v palcích). Nejmenší kola jsou 12″ následovaná 16″, 20″ a 24″. Kolo si vždycky vyzkoušejte. Důležité je nejen to, že dítě dosáhne na pedály. Děti musí pohodlně ovládat řídítka a dosáhnout na brzdy, aniž by se na sedle kroutily jak housenky. Řazení je běžně až na kolech 20 palcových, odpružená přední vidlice na 24 palcových. Odpružená přední vidle je občas i na 20″, ale je to zbytečná váha navíc. Dovolí-li vám to rodinný rozpočet, zaměřte se i na váhu kola. Děti by měli s kolem pohodlně manipulovat, i když na něm nesedí. Lehčí kolo je ovladatelnější, ale projeví se to na ceně. Neváhejte se po dětském kole mrknout tedy i v bazaru.

Dětská helma

Bez helmy ani ránu. To by mělo platit jak pro děti, tak pro dospělé. Když půjdete dětem příkladem a budete helmu hrdě nosit, budou ji brát jako samozřejmou součást vybavení. Nabídka dětských přileb je obrovská a s trochou trpělivosti určitě najdete takovou, která bude skvěle sedět i dobře vypadat.

Technika jízdy na kole

Jak dětem vysvětlit správnou techniku šlapání, řazení i brzdění? Nechte se inspirovat třeba YouTube kanálem Česko sportuje.


Šílenější dovednosti učí třebas Pepa Dressler. Bacha na to, že děti se učí mnohem snáz, takže vás pravděpodobně rychle strčí do kapsy.

Cyklokroužky pro děti

Podařilo se vám dětem předat lásku k cyklistice? Výborně! Pak je to správná chvíle pro zápis dětí do cyklokroužku, aby se zdokonalovaly a seznámily s dalšími malými cyklisty a cyklistkami. Tady je seznam cyklokroužků z Plzeňského kraje: