První pomoc (nejen) pro cyklisty - Bikeheart

První pomoc (nejen) pro cyklisty

Jezdit na kole je v první řadě zábava, ovšem občas to někde ujede, podklouzne, nebo se ti do cesty postaví strom. Vždycky je fajn mít s sebou sparing partnera, který ti pomůže zpátky na nohy. Co dělat, když se po pádu tvůj parťák nezvedá, krvácí nebo upadá do bezvědomí? Hlavní je nezmatkovat, a pak je skvělé vědět, jak jednat, než přijedou záchranáři.

Poskytnutí první pomoci
První krok je zjistit, jestli zraněný dýchá. Musíme ho opatrně otočit na záda.

V tomto článku vám shrneme základní postupy, které nás na kurzech první pomoci učí Vítek Kříž ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

Kámoš je v v bezvědomí, nedýchá

Tohle se může stát po pádu na hlavu, při infarktu, změně hladiny krevního cukru apod. Člověk nedýchá, nebo jen lapá po dechu, nereaguje na vnější podněty (ani na štípnutí, zatřesení). První, co je třeba udělat, je položit ho na záda na rovný tvrdý podklad. Když má cyklista klasickou helmu, sundáme ji. Pokud má integrálku, musí na to být 2 – jeden člověk vloží dlaně do helmy kolem tváří a drží zraněnému hlavu, druhý člověk opatrně sundá helmu.

Sundavání integrální přilby při podezření na zranění krční páteře

Pak zraněnému opatrně zakloníme hlavu, aby byly průchodné dýchací cesty a zavoláme záchranáře na čísle 155. Nikdy nesaháme zraněnému do pusy, ani s cílem “vyndat zapadlý jazyk.” Dýchací cesty se uvolní právě záklonem hlavy. Telefon dáme na hlasitý odposlech a začneme s resuscitací:
Klekneme si vedle hrudníku postiženého a oběma dlaněmi na sobě stlačujeme střed hrudníku do hloubky až 5 cm – ano, můžou prasknout žebra, ale to je v tomhle případě banalita.

Srdeční masáž je základ

Za minutu bychom měli hrudník stlačit 100x až 120x. Zachránce udatný to musí vydržet co nejdéle, když je to možné, druhý zachránce během masáže srdce provede umělé dýchání jen v případě, že resuscitovaného člověka zná a je si na 100 % jistý, že se nemůže ničím nakazit. V každém případě masáž srdce nesmí přestat – nejlépe do příjezdu záchranářů. Jak si to nejlépe zapamatovat – podle tohohle videa. Pumpuj do rytmu písničky Stayin’ Alive nebo si zpívej Rolničky, rolničky!

Zraněný hodně krvácí

Tím nemyslíme škrábanec, na kterém se po chvilce vytvoří strup, ale silné krvácení, kdy je ztráta krve rychlá. Zavoláme záchranku. Pak se snažíme zastavit krvácení – ideálně použitím tlakového obvazu, který si vytvoříme z čehokoliv, co je zrovna po ruce. Použít můžeš oblečení nebo náhradní duši. Přímo na ránu nebo kolem rány (např. při otevřené zlomenině) přiložíme co nejčistší vrstvu, kterou upevníme další vrstvou. Zapeklitá situace nastává ve chvíli, kdy člověk krvácí z krku. Škrcení by mohlo být fatální, a tak je jediný způsob vázat “škrtidlo” přes protilehlou zdviženou paži. Při krvácení z nosu nenuťte zraněného zaklánět hlavu. Hlavu naopak předkloňte, ať krev volně vytéká. Při silném krvácení je dobré vytvořit tzv. tamponádu třeba z papírových kapesníků a vložit ji do nosu. Pokud se člověk na něco napíchne, necháme předmět v ráně. Vytažení by způsobilo silnější krvácení.

Zastavení krvácení

Otřes mozku

Náraz do stromu, na kámen, pád na zem – to všechno bolí a navíc z toho může být otřes mozku. Při tom je člověk chvilku v bezvědomí, pak je dezorientovaný, neustále se ptá na to samé, bolí ho hlava, může zvracet a nemusí si pamatovat, co se stalo. Když omdlévá, položíme ho na záda a zvedneme mu nohy. Snažíme se poraněného uklidnit, a pokud není schopný nasednout na kolo a dojet/dojít k autu s pomocí, zavoláme mu záchranku. Když se dokáže dopravit do civilizace a už se cítí docela ok, stejně je lepší navštívit nemocnici, aby se vyloučilo krvácení do mozku.

A co zlomená klíční kost?

Zafixovat ruku do trojcípého šátku, dopravit se k autu s pomocí a hurá do nemocnice.

Fixace ruky při zlomenině klíční kosti

Kurz určitě zopakujeme, protože občas není čas ztrácet čas a znalost první pomoci může někomu zachránit život. Zatím si s sebou na vyjížďky přibalte alespoň izotermickou folii, ať při čekání na záchranáře nezmrznete, a koukněte na videozáznam z kurzu:

Autor: Ondřej Totzauer

A stáhněte aplikaci Záchranka, která vám v případě nouze řekne, co dělat, záchranářů nebo horské službě napoví, kde se nacházíte a ještě v sobě má lokátor nemocnic, zubních pohotovostí, lékáren i defibrilátorů.