Cyklistické signály při jízdě ve skupině - Bikeheart

Cyklistické signály při jízdě ve skupině

Vyjížďka na kole s hromadou parťáků je skvělá věc. Své se o tom můžete dočíst v našem předchozím článku “Proč jezdit na kole ve skupině.”

Jízda na kole ve skupině má však i svá specifika. Speciálně na silničce a na gravelu to, že většinu vyjížďky jsou to jediné, co vidíte, záda cyklisty/cyklistky před vámi. Máte zhruba takový výhled, jako když před vámi jede Kodiaq s kouřovými skly a rakví na střeše a vy prostě vidíte prd. O tom, co se děje vepředu, nemáte ani tušení. Na rozdíl od auta nemá cyklista před vámi ani blinkr, ani brzdová světla. A když se najednou přímo před vámi objeví geotermální vrt do středu země, už neuděláte nic a vletíte za ostatními rovnou do něj. I když vám bude v cestě stát jen klasická česká díra v asfaltu, tak to v lepším případě odnese ráfek, v horším případě letíte na čuňu.

Aby k tomuhle nedocházelo, je dobré předávat si ve skupině cyklistické signály o tom, co se asi tak zhruba děje vepředu a na co se máte připravit. 99 % času si vystačíte s pár základními cyklistickými signály.

O tom, jaké signály to jsou, a jak správně mávat rukou, jsme natočili video.


Takže se pohodlně usaďte, klikněte na “odebírat kanál,” pokud tak ještě nečiníte, a zmáčkněte play 🙂

A pokud nemáte cyklo skupinu ve které byste jezdili a nově naučené cyklistické signály využili, mrkněte na akce, které pořádáme a třeba přijďte na jednu z vyjížděk, nebo se rovnou koukněte, jaké výhody vám přináší, když se stanete členem Bikeheart.

Základní cyklistické signály pro jízdu ve skupině