Cyklopruhy, cyklostezky, stezky, přejezdy atd. - Bikeheart

Cyklopruhy, cyklostezky, stezky, přejezdy atd.

Jezdit na kole není žádná věda. Dokonce ani jezdit podle předpisů není žádná věda. Ale občas se i my zapotíme nad tím, jaká pravidla platí na cyklostezce, cyklopruhu, přejezdu pro cyklisty atd. Kde máme jaká práva? A kde máme jaké povinnosti? A kde dokonce nemáme co dělat?

Pojďme se tomu podívat na zoubek.

Stezka pro cyklisty (cyklostezka)

Tady to máme nejjednodušší. Stezka pro cyklisty je totiž pozemní komunikace určená výhradně cyklistům (s výjimkou in-line bruslí / lyží, elektrokol, koloběžek atd.)

Na cyklostezce by se vám nemělo stát, že potkáte auto, nebo jiné motorové vozidlo. Pozor! Na cyklostezce by se neměli vyskytovat ani chodci. To samozřejmě neznamená, že pokud tam nějakého potkáte, pošlete ho hned k zemi. Ale je asi vhodné je slušně upozornit na to, že jde o cyklostezku.

A další pozor. Do 1.1.2022 platilo, že cyklista je povinen využít cyklostezky, i kdyby trakaře padaly. Poté ale došlo ke změně znění zákona a přibylo do něj kouzelné: “ledaže by tím mohla být ohrožena bezpečnost nebo plynulost provozu na pozemních komunikacích.” Což tedy znamená, že jsou-li na stezce nějaké překážky, nebo pokud třeba není v dobrém stavu, nemusíte jí použít. Teoreticky toto platí i v případě, že jsou na stezce chodci atd.

Stezka pro chodce a cyklisty

Jak název napovídá, na stezce pro chodce a cyklisty se můžou zcela legálně vyskytovat i chodci. A protože rychlost pohybu chodců a cyklistů je dost různá, platí tady v první řadě tohle pravidlo: RESPEKTUJME SE! Chápeme, že je někdy otravné se neustále někomu vyhýbat, zvonit, upozorňovat, ale také chápeme, že když vás někdo předjede poměrně velkou rychlostí a těsně vás mine, není to o nic příjemnější. Takže hlavu otevřenou a všem nám bude líp.

Není tak úplně jasné, jestli je z hlediska zákona “smíšená” stezka považována za cyklostezku, a tudíž není jasné, jestli i zde platí pravidlo, že musíte tuto stezku využít, nebo jestli můžete jet po souběžné silnici.

Stezka může být také rozdělena pruhem. Jeden pruh pro chodce, jeden pro cyklisty. Asi je jasné, jak se v takovém případě chovat 🙂

Stezka pro chodce

Stejně jako se chodci nesmí pohybovat po cyklostezce, nesmí se cyklista pohybovat po značené stezce pro chodce, pokud dodatková tabulka netvrdí něco jiného. Takže prosím, nejezděte po stezkách pro chodce. Vznikají pak jen problémy a nekonečné diskuze o škodlivosti cyklistů.

A teď velký zlý ošklivý pro spoustu z vás. Cyklista nesmí jezdit ani po chodníku, není-li značkou nebo dodatkovou tabulkou řečeno jinak. Jasně. Já to chápu. Taky občas jedu po chodníku, protože jsem ještě celkem mlád a chce se mi žít, takže raději než po čtyřproudové silnici jedu po chodníku. Ale je dobré vědět, že se to nesmí, sklopit uši, všem se hluboce omlouvat a samozřejmě jet pomalu, abych nikoho neohrozil. Ale i tak se to nesmí.

Tak a teď to začne být teprve zajímavé. Jak je to s chodníky, stezkami a smíšenými stezkami jsme všichni asi tak nějak tušili. Přiložíme pod kotel.

Jízdní pruh pro cyklisty (cyklopruh)

V zemích českých ještě nedávno něco nevídaného. Leč doba se mění a už i v Plzni máme takové vymoženosti. Jak je to tedy s cyklopruhem? Ve zkratce. Cyklopruh je pro cyklisty. Řidiči do něj smí vjet jen ve velmi specifických případech a ani tehdy nesmí ohrozit ba dokonce ani omezit cyklistu. Avšak – nespoléhejte na to. Jak už bylo řečeno, není to v Čechách úplně běžná záležitost a řidiči jsou z toho občas dost vyjukaní a moc nevědí. Takže jezděte obezřetně.

Důležitá věc. Pokud dojde k situaci, kdy odbočující vozidlo kříží trasu cyklopruhu, má přednost cyklista jedoucí v průběžném cyklopruhu. A tady velké tučné pozor! Jedna věc je být v právu, druhá věc je být naživu. 🙂 Bydlím na Borech, kde cyklopruh vede kolem nové tratě tramvaje č.4. Při odbočování ke Kauflandu se musíte úplně otočit, abyste viděli jestli v pruhu nejede cyklista a je velmi, velmi snadné ho přehlédnout. Takže, prosím, nespoléhejte na svoji přednost a raději aspoň na 50% počítejte s tím, že přednost nedostanete.

A pozor. V cyklopruhu nesmíte zastavit, ani stát. Takže dupačka, dupačka 🙂

Přejezd pro cyklisty

Přejezd pro cyklisty je dost záludná věc. Kromě toho, že chodci často netuší, že kostičky jsou něco jiného než zebra, a používají přejezd jako normální přechod pro chodce, je tu ještě mnohem větší a nebezpečnější záludnost.

Na přejezdu pro cyklisty nemáte přednost! Stejně jako chodec na přechodu nemá absolutní přednost a nesmí vstoupit do vozovky, aniž by se přesvědčil, že může bezpečně přejít, nemůžete vy vletět na přejezd.

Přednost máte na přejezdu, který je řízen světelnou signalizací. Nicméně i tady pozor. Platí to samé jako v cyklopruhu. Auto, které jede souběžně s vámi, vás může strašně snadno přehlédnout a pustí vám to tam.

Shrnutí

Bez ohledu na zákon, tohle jsou za nás nejdůležitější pravidla. Jezděte obezřetně. Je lepší předpokládat, že i tam, kde máte přednost ji nemusíte dostat a nemusí za tím být rovnou psychopatický řidič, který do vás vrazil úmyslně. Může jít o zcela nevinné přehlédnutí nebo neznalost. A pokud dojde ke středu, pamatujte na to, že v první řadě tady platí zákony fyzikální. Vy na kole vs. těžké auto s deformačními zónami, airbagy a blokem motoru mezi vámi a řidičem.

I v případě, že se někdo vyskytuje na místě, kde by neměl správně být, není řešením agresivní jednání. Řekněme si upřímně, cyklisté nejsou úplně nejoblíbenějšími účastníky silničního provozu a to, že sprostě seřvete nějakou maminu s kočárkem, která jde po přejezdu pro cyklisty na Sadech Pětatřicátníků, protože prostě nezná zákon, naši image jako sociální skupiny asi nevylepší. Místo toho řekněte 5 svým kamarádům necyklistům, že to není přechod. Tím prospějete světu asi víc 😉

A teď? Na kola! Je hezky, tak vypněte ty internety a jedem … 🙂