To ví přece každý cyklista! - Bikeheart

To ví přece každý cyklista!

Rozhodli jste se jezdit na kole dál než pro rohlíky? Jupijou, vítejte mezi cyklisty! Abyste se na kole cítili dobře a brzy se zařadili mezi ostřílené cyklisty a cyklistky, projděte si náš seznam tipů a doporučení, které ulehčí jízdu a orientaci v návycích obrovské komunity cyklistů. A protože opakování je matka moudrosti, pojďme si to zopakovat všichni.

Ahoj!

Když na kole potkáte jiného cyklistu (v protisměru i při předjíždění), pozdravte ho. Je to moc pěkný zvyk. A nerozčilujte se, pokud se pokaždé nedočkáte odpovědi. Může se stát, že dotyčný cyklista neví, že se na kole zdravíme a jen v tom zmatku marně pátrá v paměti, odkud že se znáte.

Furt vpravo.

Že se jezdí na silnici vpravo, to ví každý. Na cyklostezkách to občas vypadá, že neplatí žádná pravidla. I na cyklostezkách se jezdí vpravo. Tahle informace se může hodit zvlášť v případě, kdy vjíždíte do zatáčky, do které není vidět. To platí z kopce, do kopce i na rovině. Jezděte vpravo, ať se nepotkáte s protijedoucím cyklistou.

Neblokuj cestu.

Potřebujete zastavit? Ok, ale zamiřte rovnou ke kraji cesty. Platí to i na lesních cestách a polňačkách. Ani v lese nejste sami, tak myslete na to, že za vámi nebo proti vám může jet někdo další, kdo nepředpokládá, že bude uprostřed cesty stát jiný cyklista. A dilema, na kterou stranu uhnout, se v tu chvíli stává neřešitelným problémem.

Na kterou stranu položit kolo?

Když není o co opřít kolo, stačí ho položit na zem. Abyste ovšem nemuseli hned po zastávce hledat mechanika, pokládejte kolo vždy levým bokem na zem. Položit kolo na přehazovačku totiž není dobrý nápad. 🙂

Zařaď správný převod.

Jste pod kopcem, chystáte se ho pokořit, tak si včas zařaďte lehčí převod, ať se hned na prvních pár metrech nezastavíte. Začít řadit až ve chvíli, kdy sotva otočíte nohama, je pozdě. Vždy řaďte v moment, kdy volně točíte nohama, ať “netrháte” řetěz a neohýbáte zuby na kazetě.

Duši s sebou!

Ať už máte namířeno kamkoliv, nikdy nezapomínejte na náhradní duši a montpáky. A to ani tehdy, když vozíte bezdušové pláště. Drobný defekt i prořízlý plášť dovedou zkazit celý den, když s sebou nemáte vybavení na vyřešení problému. Nespoléhejte se na to, že duši poveze určitě někdo jiný. Náhoda je blbec, takže se klidně může stát, že i ten dobrák, co vám poskytne svou duši, se defektu nevyhne, a co pak? Duše, montpáky i malé nářadí se vejde do malé brašničky pod sedlo.

Kolo vyžaduje péči.

Kolo není kočka a samo se neumyje. 😃 Pečujte o svá kola. Myjte je, dopřávejte jim servis, nenechávejte reznout řetěz. Když budete péči o kolo zanedbávat, bude vás uvedení kola opět do normálního stavu stát víc peněz a málokdo s vámi bude chtít na kole jezdit. Poslouchat vrzání, skřípání a další pazvuky na vyjížďce není to, po čem cyklistické ucho touží.

Ber ohled.

Berte ohled na ostatní. Nejen na ostatní cyklisty, ale i na chodce a řidiče. Berte ohled na stavitele trailů a jezděte po pracně vykopaných pěšinách tak, aby nedocházelo k jejich poškozování. Dělejte cyklistům dobré jméno. Speciálně pro terénní cyklisty platí navíc kodex ČeMBA, tak mrkejte, o co se komunita cyklistů snaží, a přidejte se!