Tip na cyklovýlet - Velký Malahov - Bikeheart

Tip na cyklovýlet – Velký Malahov

Ať si říká kdo chce, co chce, Plzeňský kraj je pro cyklistiku stvořený. Hustá síť turistických tras a cyklotras vybízí k objevování nových míst v liduprázdné přírodě i nedávnou historií poznamenaných vesničkách. Třeba takový Velký Malahov možná vůbec neznáte, ale 60 km dlouhý okruh, který vám teď představíme, vás sem naláká!

Rozhledna, co stojí za výstup

Jen 15 km od Stříbra se nachází obec s žabím rybníčkem a Ďáblovou skálou – Velký Malahov. Náš cyklovýlet startuje právě u žabího rybníčku, odkud vede neznačená cesta do Mezholez. Za kapličkou kousek od návsi najíždíme na žlutou turistickou trasu až k rozcestí Chlum. Po zpevněné lesní cestě se nenápadným stoupáním po Svatojakubské cestě dostaneme pod Racovský vrch, kde začneme nastoupané metry cestou do Vidic ztrácet. Ve Vidicích se napojíme na zelenou turistickou trasu a po asfaltové cestě vesele stoupáme přes Přes a Sychrov až k rozhledně Březinka. Je tu parádní výhled do širokého okolí, tak se do té ohromné výšky určitě vyšplhejte!

Pohodička na Sycheráku

Z rozhledny se pustíme střemhlav z kopce do Bernartic a po cyklotrase č. 37 dojedeme až do rekreačního areálu Sycherák u rybníku Chobot. Za běžných okolností se tu dá udělat pauza na jídlo, ale raději si tuhle informaci ověřte předem, ať nemusíte pokračovat úplně hladoví.

Místa, která toho pamatují příliš mnoho

Ze Sycheráku se vrátíme do Borku u Tachova, kde nás žlutá turistická trasa navede při potůčku do nádherného lesa plného balvanů a skal až do Stráže. Přeorientujeme se ze žluté na zelenou a zamíříme ke starému židovskému hřbitovu. Zelená značka vede lesní cestou kolem řady rybníků až do Boru u Tachova. Je tu parádní zámecký park, kde během druhé světové války býval německý pracovní tábor a dnes ho připomínají jen schody, co nikam nevedou.

Zpátky na start

Z Boru razíme po cyklotrase č. 2207 kus po asfaltu do Borovan, kde se povrch mění v prašnou cestu a vede sjezdem k Výrovskému rybníku. Pokračujeme po stoupavé cyklotrase č. 2211 do Brodu u Stříbra a dál do Prostiboře, odkud zbývá jen pár kiláčků přes Telici a Bukovou zpět ke startu dnešního cyklovýletu.

Celou trasu najdete zde: