O holčičích věcech aneb Pohodlí na kole - Bikeheart

O holčičích věcech aneb Pohodlí na kole

Velké kouzlo cyklistiky spočívá v tom, že je vhodná pro všechny věkové kategorie, pro holky i kluky bez rozdílu, a náročnost i trasu si vybírá každý sám podle svého gusta. I když na kole častěji potkáte partičku cyklistů než cyklistek, holek na kole stále přibývá! Je tu však pár věcí, které nás bikerky a cyklistky umí pěkně potrápit. (A kluci mají své starosti určitě taky, ale o těch musí napsat zase nějaký chlap. ?)

Sezení na kole bolí!

Když vás bolí sedací kost (sedací hrboly) po první jízdě na kole, není to nic neobvyklého. Tkáň kolem místa, kde se dotýká tělo se sedlem není zvyklá na takovou zátěž. Během druhé a třetí jízdy už o sedací kosti nejspíš nebudete nic vědět – chce to ovšem rozumně zvolit dobu jízdy na kole. Na začátek to určitě nepřehánějte a dobu jízdy prodlužujte postupně.

Sedací kost, zdroj: wikiskripta

Sedací kost (respektive tkáň kolem ní) není to jediné, co může bolet. Bolest na “nejtajnějším místě” je nepříjemná a pravděpodobně žádná z nás nepřijde do prodejny kol, kde to má navíc pod palcem většinou chlap, aby se s ním poradila, jak tenhle problém vyřešit. Ale je to celkem prosté – chce to vhodné sedlo a vhodné oblečení.

Sedlo vhodné pro holky

V nepřeberném množství sedel se těžko vybírá to ideální, a pokud s výběrem pomáhá partner nebo kámoš, bude se nejspíš řídit jinými parametry, než je holčičí pohodlí “tam dole.” Ale nás zajímá hlavně tohle!

Ženské tělo se nikde jinde neliší od mužského víc, než právě tady. Proto je třeba koukat po sedle, jehož výrobce si tenhle fakt uvědomuje. Obrovské sedlo s mohutným polstrováním raději nechme stranou. Pokud na kole chcete sportovat, užívat si kilometry a přírodu, koukněte po kvalitním a lehkém sedle, které vám SEDNE! Sedla se vyrábějí v různých šířkách. Volba šířky záleží na vzdálenosti mezi levým a pravým hrbolem sedací kosti. Ve spoustě cyklo prodejen si vzdálenost změříte krátkým sezením na k tomu určené podložce, kde se kosti otlačí a hned víte, jaká šířka je pro vás ta pravá. NENÍ pravidlo, že čím širší sedlo, tím pohodlnější jízda.

Důležitou roli hraje i poloha sedla: výška, vzdálenost od řídítek, sklon. S nastavením posedu vám pomůže snad každý cyklo mechanik. Ať se při jízdě zbytečně nenamáháte, neposouváte a netrápíte! 🙂

Konkrétní tip na sedlo, na které nedám dopustit a mám na něj spoustu pozitivních ohlasů od holek ze svého okolí je tady: Specialized Women’s Power with MIMIC

Tohle sedlo je můj největší kámoš!

Oblečení hraje roli!

Samozřejmě, že jde na kole jezdit i v civilu, ale… Cyklistické kraťasy s kvalitní vycpávkou/vložkou jsou nezbytnou součástí šatníku každé cyklistky. Co byste o nich měly vědět:

  • Vozí se bez spodního prádla – když si pod ně vezmete spodní prádlo, budete mít nejspíš nepříjemně odřená třísla od švů a omezíte prodyšnost materiálu.
  • Musí sedět jako ulité – kraťasy nesmí škrtit, ale ani plandat. Vycpávka musí na těle sedět jako přibitá. Dámské kraťasy mají jiný tvar a velikost vnitřní vycpávky, než pánské kraťasy. Dokonale sedí kraťasy s kšandami.
  • Kvalitní vycpávka je antibakteriální – i tak kraťasy po každé jízdě vyperte.
  • Nezapomeňte si je vzít i pod volné kraťasy, které jsou tak trendy – pod MTB volné kraťasy se lépe hodí “spodní/vnitřní kraťasy s vycpávkou.” Jsou z lehkého a hodně prodyšného materiálu, dělají se bez kšand.
  • Volné MTB kraťasy jsou fajn, sluší skoro každému, mají však i své nevýhody: nižší prodyšnost, nižší aerodynamika. Na kratší projížďku lesem to ničemu nevadí, na celodenní výlet se spoustou šlapání je nedoporučuju.

Výrobci cyklistického oblečení, se kterými mám vynikající osobní zkušenost: Castelli, Specialized, Kalas, Gore Bike Wear, ION

První pomoc

Pokud se přeci jen něco nepovedlo a trápí vás odřená/podrážděná kůže, zaběhněte si do lékárny pro krém Bepanthen plus a nechte kůži chvíli odpočívat. A hlavně se nenechte odradit, cyklistika je bezvadná! Vendula