3 tipy na cyklovýlety kolem Plzně - Bikeheart

3 tipy na cyklovýlety kolem Plzně

Pokud vymýšlíte, kam se další víkend vydat na cyklovýlet, podívejte se na naše 3 tipy! Všechny trasy začínají v centru Plzně – ve Štruncových sadech. Cesty vedou co nejvíce v přírodě a po silnici jen v nezbytných případech. Každá trasa se dá zkrátit, ale na celodenní výlet pro průměrně trénovaného cyklistu jsou v pohodě celé okruhy.

Na kole z Plzně do Stříbra

Podél řeky Mže vede krásná rovinatá cesta až do Kozolup, kde se od řeky jen na chvíli odpojíte při cestě do Města Touškov. Po cyklotrase č. 2296 pojedete chvilku po silnici do vesničky Dobronice, kde začíná prašná cesta lemující opět řeku Mži. Tou se dostanete k přehradě Hracholusky, odkud pokračujete převážně po neznačených cestách přes Rájov a Pňovany až k novému Pňovanskému mostu. Tady se napojíte na modrou turistickou trasu směr Butov, ale kousek bude nutné jít přes kopec pěšky. Ta chvilka námahy se vyplatí, protože zbytek cesty po modré až do Stříbra potěší nejedno bikerské srdce!

Cesta zpět vede po značených cyklotrasách na Harabasku, kde upněte svou pozornost na žlutou turistickou značku a dostanete se až do Kamenného újezdu, odkud je to už jen kousek po neznačené cestě do Tlučné pokračujte po modré turistické cestě a cyklotrase 2258 na Novou Hospodu, kde jen po “tobogánu” přejedete přivaděč na Domažlice a po značené cyklotrase dojedete na Bory. Celou cestu si prstem po mapě můžete projet ZDE!

Pumptrack Břasy

Vyrazte si potrénovat pumpování – jízdu na uměle vybudovaném zvlněném okruhu, kde se nešlape, jen se pracuje s těžištěm tak, aby kolo zůstalo v pohybu. Pomůže vám to připravit se na jízdu v terénu a lépe ovládat své kolo. Jeden takový pumptrack s asfaltovým povrchem je nedaleko od Plzně – v Břasích.

V pohodě tam na kole dojedete a cesta se vám bude líbit! Ze Štruncových sadů jeďte podél pivovarské zdi až ke sv. Jiří, kde vyšlápnete kopec na Bílou horu a pustíte se po žluté turistické značce buď rovnou do Druztové, nebo kousek po modré oklikou přes Drahonínský rybník do Dolan a vzhůru do kopce do Chrástu. Z Chrástu vede cyklotrasa do Smědčic, kde se napojíte na červenou turistickou cestu a sjedete až k Berounce, kde je pěkný polorozpadlý mlýn. Od rozcestníku v Nadrybech vyrazíte po zelené značce do Všenic a Stupna, odkud je to na pumptrack jen malý kousek.

Až se na pumptracku do sytosti vyřádíte, můžete zvolit cestu po méně frekventovaných silnicích do Svojkovic, kde se napojíte na modrou turistickou značku a přírodou dojedete do Rokycan. Z Rokycan kolem vodní nádrže Klabava můžete rovnou vyzkoušet pumpování na přírodním trailíku. Od Ejpovického jezera už je to do Plzně jen pár kiláčků, tak buď zvolíte jednodušší cestu přes Červený hrádek, nebo si ještě vyšlápnete jeden kopec nad dálniční přivaděč a svezete se na Božkovských trailech. Mapa je ZDE!

Z Plzně do Hradce u Stoda

Už jste byli na kole v Chotěšově, na Křížovém vrchu nebo v Dobřanech? Určitě jste o nich slyšeli, tak si můžete udělat celodenní výlet a všechna tahle místa navštívit.

Když si tuhle trasu necháte na začátek léta, můžete si s sebou vzít plavky a zaplavat si v zatopeném lomu v Hradci u Stoda. Celá trasa má 80 km, tak koukněte do mapy, jestli cíle vezmete postupně, nebo vyrazíte rovnou na celý okruh: