Tipy na podzimní tripy - Bikeheart

Tipy na podzimní tripy

Vypadá to, že než se počasí vzpamatuje a začne ten pravý podzim, stihneme si užít ještě pár výletů v bajkovém sedle. Takže se s vámi podělím o 3 tipy na cyklovýlety po ČR. Mám tu seznam tolika krásných míst, tak co nestihnu popsat dnes, stihnu snad do konce týdne, ať máte inspiraci na víkend!

Jižní Morava
Jižní Morava je podle mě v tomhle období nejkrásnější. Stromy a vinice hrají všemi barvami, teplota se přes den pohybuje kolem 20°C a není tu tak narváno, jako během letních prázdnin a celého září.
Oblast, kterou máme pěkně projetou, je v okolí Vrbice. Je to taková parádní malá vesnice s obrovským počtem sklípků v kopci Stráž pod kostelem sv. Jiljí. Dá se odtud vyrážet na MTB výlety i na silničky a rozhodně to nebude furt po rovině. S Jírou jsme to tu naposled projížděli na silničkách, takže pokud hledáte inspiraci na MTB, přejděte rovnou k bodu 2 a 3.

První doporučený cíl je Lednice. Ať už vyrážíte z Vrbice, Němčiček nebo Bořetic, cesta vás povede přes Velké Pavlovice, Rakvice a Podivín, který je co by kamenem dohodil od Lednice. V Lednici je skvělé se zdržet alespoň na kafe a dort a prohlédnout si zámecký park, který je otevřený po celý rok. Svou rozlohou se jedná o světový unikát, který má půl tisíciletí dlouhou historii.

Pokud nechcete letět hned stejnou cestou zpět, vraťte se po málo frekventované silnici přes Bulhary a Přítluky. Do Přítluk sice vede dost vytlučená cesta, ale holt to k tomu názvu pasuje, tak to nechám stranou. Pak už stačí vzít do Zaječí(ch) a vrátit se zpět do Velkých Pavlovic a dom.

Cíl druhé cesty – Mikulov. Do Mikulova vede cesta opět přes Zaječí k vodní nádrži Nové Mlýny. Silnice vede ze vsi Nové Mlýny do Milovic, kde si můžete vybrat mezi hlavní silnicí až do Mikulova, nebo se kochat cestou přes Pavlov a Klentnici (doporučuju). Z Mikulova jsme jeli přes obec Březí, Dolní Dunajovice, Pernou, Horní a Dolní Věstonice a zase zpět do Milovic. V té době byla ovšem zavřená silnice v Dolních Věstonicích, tak jsme nemohli přejet přes nádrž do Strachotína, což teď už jde, takže to tam napalte, ať jste coby dup v Popicích. Z Popic se dostanete na kraj Hustopečí a přes kopec zpět na start.
 
Ještě máme projetou trasu do Hodonína. Ta však vede velký kus po hodně frekventované silnici, tak ji snad ani nebudu popisovat. Jestli vám nevadí ukrutně moc aut, jeďte tam. Já si popis nechám na bikovou trasu, která tam vede taky, ale není to tolik o život.
Místo toho se podělím o tipy na ubytování, které máme ozkoušené:
Vrbice – Super objekt pro větší skupiny lidí a hlavně – hooodně blízko sklípků 🙂 Už jsme tu byli 2x a pokaždé to stálo za to!
Vrbice po druhé – podobný domek, jako předchozí, jen ne tak kouzelný. Ve spodním patře je apartmán pro 2 lidi a horní patro je až pro 6 lidí. Po víně z místního sklípku však bolí hlava, tak na košt doporučujeme třeba Milana Lukáše. Optejte se místních, kde ho najdete. Oni vám určitě poradí 😉
Němčičky – prostor pro uskladnění kol, společná kuchyňka, útulný pokoj

Beskydy
Pro nás Plzeňáky jsou Beskydy dost z ruky a cesta autem sem trvá stejně dlouho jako na Lago di Garda, ale i tak se tam rádi vracíme. Kopce jsou tu dlouhé a příkré, ale TY VÝHLEDY! Jen už je třeba počítat s tím, že se brzy stmívá a občas je mlha jak blázen, takže na Lysou hrou vyrážejte včas a nebuďte zklamaní, když přes hustou mlhu na krok neuvidíte. Alespoň budete mít důvod se sem vrátit. Jako já… 😀
Na MTB trasy jsme se vydávali z Dolní Bečvy. Jeden den jsme si za cíl zvolili Pustevny. Cesta začíná na žluté turistické stezce k Chatě Míru. U té jsme se napojili na cyklostezku, která stoupá, stoupá a stoupá až na Pustevny. Z Pusteven je krásný výhled na okolní krajinu. Škoda, že je to tu samá reklamní cedule. Výjimkou je jen elegantní Výstupní stanice lanové dráhy, která tu vyrostla teprve před nedávnem díky ateliéru architekta Kamila Mrvy. Z Pusteven si stojí za to vyšlápnout po modré turistické stezce kolem sochy Radegasta až na Radhošť, kde stojí dřevěná kaple sv. Cyrila a Metoděje. Až se dostatečně pokocháte krásou beskydské přírody, čeká vás sjezd po modré až na Pindulu ke Zbojnické kolibě. Pak už je jen na vás, jestli se po silnici vrátíte zpět, nebo si trasu prodloužíte ještě přes Zadní Javorník do Rožnova pod Radhoštěm.

Druhá trasa, na kterou ne až tak ráda vzpomínám (protože jsme ji jeli v zimě a mlze), vede přes Horní Bečvu a vodní nádrž Šance na Lysou horu. Jede se po cyklostezkách č. 6015, kousek po 46 a až k nádrži po stezce č. 6178. U nádrže začíná panelová cesta, která se vine až na ten 1323 metrů vysoký vršek. Musím říct, že dolů byla cesta příjemnější. 🙂 I přes to se na tu potvoru ještě jednou podívám a snad v lepší formě!

Karlovarsko
Krásná trasa do Karlových Varů vede z Lokte podél Ohře. Člověk se pěkně rozjede po rovince přes monumentální Svatošské skály, aby měl zahřáté svaly na stoupání k rozhledně Diana ve Slavkovském lese nad centrem Karlových Varů. Odtud se spustí po vyšlapané klikaté pěšině z kopce dolů přímo ke Kolonádě a po červené turistické stezce se mezi žíznivými, minerální vodou opojenými turisty vymotá kolem Hotelu Pupp zpátky do ticha lesa u Beethovenova altánu. Tady začíná cesta opět stoupat až na Vítkův vrch, který je na dostřel od Mezinárodního letiště Karlovy Vary. Cesta zpět do Lokte vede přes vesnici Kolová a odtud zase po červené do Březové, kde začíná kratší silniční úsek kolem vodní nádrže. U železniční stanice Březová se z hlavní silnice sjíždí na modrou turistickou stezku, která vede zase podél Ohře zpátky do Lokte.

Ještě tu mám několik tipů na Jizerské hory, Šumavu, Krušné hory, Křivoklátsko a Posázaví, tak čekujte blog, ať vám neuteče nějaká parádička. Jinak se těším, až se potkáme v pátek na 1. tréninku v tělocvičně a v sobotu na Kurzu první pomoci pro cyklisty!