První dojmy z nového kola Giant Liv Obsess Advanced 2 - Bikeheart

První dojmy z nového kola Giant Liv Obsess Advanced 2

Před měsícem jsem se po roce váhání rozhodla vyměnit svého 26″ miláčka za nový 27,5″ kousek. Od loňského léta jsem pokukovala po novém kole, dokonce jsem si na zkoušku nechala objednat 29″ Specialized Chisel, ale se svými 155 cm jsem to hned po snížení sedla do potřebné výšky/nížky zavrhla. Vždyť zadní kolo bylo výš než sedlo! V prudších sjezdech bych měla smůličku, páč jít za sedlo by znamenalo přinejmenším nepříjemný zážitek. Je to fuška, najít dobře vybavené kolo pro bikerky mé velikosti.

Během letošních vyjížděk v partě bikerů a bikerek se ukázalo, že moje 26″ Pikolo (vlastní značka vystihující velikost kola) je raritou a v terénu mě nechává pěkně vycukat. Docela mi to kazilo radost z jízdy, takže se hledání nového bajka dostalo do popředí. Hodně jsem zvažovala kolo od Duratecu, ale výběr jsem nakonec nechala na Jírovi, který to má v malíku a ví, kde hledat.

Volba padla na Giant Liv Obsess Advanced 2 – kolo s dámskou geometrií ve velikosti XS s 27,5″ koly. Na fotkách pěkné kolo s bílým karbonovým rámem a jen decentními linkami. Jsem holka, takže vidíte, co mě na první pohled zaujalo… Váhu výrobce nikde neudává, tudíž nezbývalo, než doufat, že nebude vážit tunu.

Kolo dorazilo a první překvápko na sebe nenechalo dlouho čekat. Kromě decentních linek byly rámové trubky “vyzdobené” fialovými a lososovými ornamenty. Ups… Z horního pohledu rám nikdo nefotil, a tak jsem s tímhle designem vůbec nepočítala. Nemám ráda tyhlenty holčičí blbůstky – motýlky, kytičky atd. Naštěstí tohle nebylo tak kýčovité, tak jsem tam lupla jednu samolepku Bikeheart a vše bylo ok! Druhé překvápko bylo o dost příjemnější – před úpravami kolo vážilo necelých 11 kg. Jíra se hned pustil do výměny Shimano sady z Deore a SLX na komplet XT – převody 1×11, převodník 30 zubů, kazeta 11-46 zubů. Doposud jsem měla trojpřevodník a 9-ti kolečko. Ještě jsem si tam nechala dát své původní sedlo a bezdušové pláště Schwalbe Racing Ralph a Rocket Ron.  Tadáá – kolo váží 10,2 kg a jde se jezdit!

Největší nezvyk byla široká řídítka. Na Pikole jsem měla extra úzká, pouhých 58 cm a teď to je jak chopper – 70 cm. Po měsíci ježdění už mi to přijde normální a těžko říct, jestli bych si s užšími poradila

Díky lehkým převodům do kopců jezdím jak ďas, z kopce se musím smířit s tím, že si buď utočím nohy, nebo prostě pojedu pomaleji. V terénu je hodně znát karbonový rám, který líp tlumí otřesy a vibrace. Vidlice Rock Shox Reba chodí jako po másle a jízda přes kořeny je o 100 % zábavnější! Navíc mi nikde nemlátí řetěz a řazení pouze pravým palcem si nemůžu vynachválit. Po pár desítkách kilometrů bylo třeba jen seřídit řazení a zvyknout si na drobný šelest řetězu. Teď má můj nový miláček najeto skoro 1 000 km a nežádoucí zvuky jsou fuč. Už jsem stihla spadnout a vytrhnout lanko z přehazovačky, takže křest má Liv za sebou. Výměna kola bylo super rozhodnutí. Doporučuju všem bikerkám, které lítají po lesních cestách i adrenalinových trailech (pokud přecházíte taky na širší řídítka, motejte se mezi stromy nejdřív opatrně, než se vám zkalibruje odhad). Takže díkys Progress Cycle za rychlé dodání kola v XS velikosti a Bike Centru Rock Point za postavení a výměnu komponentů – užívám si ho o 106!