4 tipy na výlety na kole - Bikeheart

4 tipy na výlety na kole

Během prodlouženého víkendu jsme najezdili přes 300 km, o které se s vámi moc ráda podělím. 2 dny jsme strávili na silničce a 2 na MTB. Všechny 4 trasy jsou středně obtížné a každý, kdo už letos párkrát seděl na kole, je zvládne.

Na silničce z Plzně do Nečtin
Čtvrteční den jsme věnovali projížďce na silničkách. Zvolili jsme trasu po méně frekventovaných silnicích na sever od Plzně. Přes centrum jsme se vydali směrem na konečnou tramvaje č. 4 – Košutka. Odtud jsme vyrazili po silnici přes Horní Břízu do Dolní Bělé, kde je kus silnice rozkopaný, ale není třeba sesedat z kola. Z Dolní Bělé až do Manětína, kde si užijete pár kostek, jsme potkali všeho všudy 3 auta a jinak tomu nebylo ani na zbytku cesty do Nečtin. V Nečtinách se můžete zastavit na oběd v Hostinci na Radnici, ale porce jsou tu tak obří, že si raději rezervujte dost času na trávení, než se vydáte dál. Následuje totiž celkem dlouhý kopec kolem Zámku Nečtiny až do Plachtína. Odměnou za nastoupané metry je výhled na okolní krajinu a sjezd přes vesničku Čbán k hlavní silnici na Vary. Na té jsme se dali vlevo přes Úněšov a hned za kostelem vpravo na Pernarec. Z Pernarce vede další klidná silnice přes Březí až do Líšťan, kde je další možnost zastávky na oběd na Farmě Líšťany – toho jsme využili. Jen co jsme zaplatili, začalo hřmít a bylo vidět, že o kus dál dost prší, přesto jsme vyrazili přes Písek a Lipno do Touškova, kde pár kapek dostalo i nás.

Naštěstí bylo kde se schovat a po přepršce jsme jeli dál přes Malesice, kde zase začalo pršet, až do Radčic, kde už jsme byli turch, a jen proto, že se v tom větru nedalo pokračovat, jsme chvilku počkali na zastávce. Po tom, co přestaly padat trakaře, jsme dojeli k Zoologické zahradě a přes Roudnou zpět domů.

Celkem má tahle trasa 95 km a nastoupali jsme si lehce přes 900 m. Nebýt toho slejváku na závěr, bylo to žůžo. Takže doporučuju letos v létě vyzkoušet! 

MTB z Plzně do Hradce u Stoda
S partičkou Bikeheart jsme v pátek provětrali emtébéčka. Naplánovala jsem celodenní výlet z Plzně přes Dobřany a Holýšov do Hradce u Stoda, kde je nádherný zatopený lom. Do Dobřan vede z Plzně několik cest. My jsme si na rozjezd zvolili trasu kolem psího útulku na Borech, přes Valchu, lesem do Lhoty a přes louku a kus silnice do Dobřan. V Dobřanech se pokračuje po silnici do Vstiše, kde se jen přejede mostík přes potok a jste zas na polní cestě.

Po cca 1 km jsme dojeli k cyklorozcestníku, kde proběhla operace: vosí žihadlo, a místo všech nabízených tras jsme pokračovali rovně za závoru do vesničky Losina. Tady jsme si ještě s Kubou nechali od Jíry seřídit pískající kotoučovky (u mě to zabralo, u Kuby ne) a pokračovali jsme pod Křížový vrch. Jestli máte sílu na rozdávání, můžete si na Křížák vyšlápnout, stejně jako Richard s Pavlem z naší partičky, nebo se hned za rozcestníkem odpojit od zbytku a zajet si po neznačené cestě 4 km do Černotína a 4 km zpět, jako Gabča s Láďou. 🙂

My jsme jeli po červené turistické značce lesem do Maškrova, pořád po červené z kopce po asfaltu do Líšiny a kus lesem do Holýšova. V Holýšově je nejtěžší přejet frekventovanou hlavní silnici k nádraží na zelenou TZ. Pak už je to pohodička po polní a lesní cestě až k lomu v Hradci. Kdyby bylo o pár stupňů víc, asi bychom do průzračné vody v lomu naskákali, ale takhle jsme se zas pod hrozbou deště jen trochu najedli a napili v místním bufíku. Dál jsme pokračovali směr Stod po modré TZ, která vede pěkně podél Radbuzy. Ve Stodě jsme se zastavili v pizzerii u Matyáše, přečkali jsme déšť a pokračovali po cestě kopírující řeku do Chotěšova.

Z Chotěšova, kde je monumentální klášter, pokračuje silnice při trati do Starého Dolu – tady jsme se napojili na cyklostezku 2271 a svezli se přes Červený újezd, Líně až k Nové Vsi, kde jsme to zlomili do lesa po naučné stezce do Sulkova. Za Sulkovem je cyklotrasa 2259, která vede do Vejprnice, což už je jen kousíček od Nové Hospody a psího útulku – a tady už jsme byli ráno.
Tahle trasa má necelých 80 km a stoupá se celkem 725 m. 

Na silničce z Plzně do Roupova
K tomuhle okruhu se nebudu nijak rozepisovat. Mezi plzeňskými cyklisty je to známá trasa, kterou je možné pokračovat až na Špičák na Šumavě. Z Roupova se dá vrátit několika cestami různé obtížnosti. My jsme jeli trénovat kopečky přes Nebílovy. Sdílím mapu:

MTB z Dobřichovic do Prokopáku
Když sdílím tyhle články nebo chystané akce na fb, sem tam přijde zpráva, ať vymyslím taky něco poblíž Prahy. Tak tohle byla 1. Bikeheart akce v blízkosti velkoměsta a určitě nebyla poslední!
Vyrazili jsme z Dobřichovic při řece až do Hlubočep. Je to furt rovina, téměř furt asfalt, sem tam bruslař, sem tam cyklista. Je to hodně oddechový úsek, kde se můžete pořád koukat kde co lítá, a pokud zrovna neusilujete o osobní rychlostní rekord v jízdě “rovně,” tak se ani nezadýcháte. V Hlubočepech zažíná zelená turistická značka, která vede kolem Hlubočepských viaduktů – Pražský Semmering, přes Prokopské a Dalejské údolí až do Řeporyjí. Část úseku je po asfaltové cyklostezce, část je po šotolinové cestě a konečně i trošku do kopce. V Řeporyjích jsme podjeli viadukt, pokračovali kus po silnici přes Zadní Kopaninu a po sjezdu serpentin jsme odbočili vpravo na červenou TZ. Tady v podstatě začalo pořádné bikování, kdy ani náhodou nepoznáte, jak blízko ta pulsující, přelidněná Praha je. Červená trasa vede přes 3 Mlýny – Kalinův, Cvrčkův a jeden u Veselých.

My jsme se ovšem hned u Kalinova Mlýnu pustili přes potok na modrou turistickou značku a vyšplhali jsme až do Třebotova, kde po pár metrech jízdy po asfaltu značka zapluje zase do lesa na Kulivou horu. Tady jsme se vrátili na červenou a přes Solopisky dojeli do Vonoklas.

Až tu budete, mrkněte se na parádní vyhlídku Karlík. Ta je na zelené turistické značce, po které jsme se vrátili zpět do Dobřichovic.
Nakonec z toho bylo 46,5 km s převýšením 543 m.

Tak snad se brzy potkáme na kole i s vámi!