5 důvodů, proč nebýt cyklistka - Bikeheart

5 důvodů, proč nebýt cyklistka

Čau holky! Zvažujete, jestli právě teď není ten správný čas popadnout kolo a začít konečně pořádně jezdit? Nejspíš vám během toho rozmýšlení proběhlo hlavou několik závažných obav, které zná snad každá začínající cyklistka. Tak se tomu teď podíváme na zoubek!

Obava číslo 1: Není s kým jezdit
Ačkoliv na silnicích i v lesích potkáváme mraky cyklistů, ve svém okolí nemáme nikoho, s kým bychom si na kolo vyrazily. Buď je to samý závodník, který by nás na prvních 10 km utahal tak, že už bychom na kolo nesedly, nebo naopak parta aktivních důchodců-turistů, ke kterým se ještě pár let přidat nechceme.Řešení: přemluv kámošku, kámoše, přítele, ať opráší svá kola a vyrazí s tebou. Nebo se přidej k některé z místních cyklopartiček. Nemusíš se trápit s vymýšlením trasy, poznáš stejně naladěné lidi a budeš mít hafo zážitků.

Mrkej na některé z nich:
Bikeheart v Plzni
Trail-Guide v Praze
SatanBikers MTB v Žihli
ProgressCycle Hostivice
Víš o další partě? Dej vědět! Doplním ji sem.Další možností je přidat se k fb skupině Spolujízda pro radost a zkusit navrhnout trasu ostatním bikerům a bikerkám.

Obava číslo 2: Budu mít obří stehna
Tohle je  obava ryze holčičí a ohromně častá. Odpověd je však až překvapivě jednoznačná a potěšující: NE. Cyklistika jako součást zdravého životního stylu tvé nohy zpevní a zformuje. Je to aerobní aktivita, která posiluje pomalá, vytrvalostní vlákna. Dráhoví cyklisté a cyklistky by bez náročných hodin v posilovně velký objem svalové hmoty (rychlých, silových vláken) nezískali. Navíc 1 kg tuku má větší objem než 1 kg svalové hmoty, takže spalováním tuku během sportu tvé nohy postupně zeštíhlí.

Obava číslo 3: Bolí z toho zadek
Jo, to bolí. Zvlášť během 3-5 prvních vyjížděk. Chvilku to trvá, než si sedací partie zvyknou sedět hodiny na relativně tvrdém sedle. Když tuhle počáteční bolest překonáš, bude každá další jízda bezbolestná. Důležité je vybrat si kvalitní cyklistické kalhoty s kvalitní vložkou, švy a materiálem kalhot. Kromě toho pohodlí ovlivňuje i tvar a tvrdost sedla. Dělají se různé šířky pro různé postavy, tak je vhodné se o tom poradit ve specializované cyklo prodejně.
P.S. v cyklistických kraťasech se jezdí bez spodního prádla. 🙂

Obava číslo 4: Budu mít opálené kraťasy
Když si užíváš slunečné dny v cyklooblečení, bude to na tobě vidět. Zvlášť v plavkách. 🙂 Čert to vem. Sice máme dvoubarevné tělo s přesným ohraničením přechodů, ale zase jsme šťastnější!

Obava číslo 5: …a co když píchnu?!
Defekt dřív nebo později potká každého cyklistu i cyklistku. Nejlepší je si výměnu duše vyzkoušet doma nanečisto. Do brašničky pod sedlo si dej jednu rezervní duši (udělej to i v případě, že máš bezdušové pláště), montpáky a pro sichr i lepení. Do batohu nebo kapsy u dresu hoď funkční pumpičku a jeď. Když dojde na defekt, buď výměnu zvládneš sama, nebo ti  některý z kolemjedoucích cyklistů rád pomůže. V tom máme my holky výhodu. 🙂

Tak a je po obavách, co? Tak už na nic nečekej a jeď. Třeba se brzy potkáme na některém z lesních trailů.